icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Ζουμερό χοίρινο με πατάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, μπαχαρικά και ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 800 γρ. χοιρινό, κομμένο σε κύβους, ή ανάμεικτα μανιτάρια
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές λωρίδες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1/4 φλ. λευκό κρασί
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 4 φύλλα δάφνης
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση

Για το γαρνίρισμα:

  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Εκτέλεση

  1. Μαρινάρουμε το κρέας με το ξύδι, το κρασί, το φύλο δάφνης, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και τα μυρωδικά για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. Εναλλακτικά, αν μαγειρέψουμε τη νηστίσιμη εκδοχή δεν μαρινάρουμε τα μανιτάρια και χρησιμοποιούμε τα υλικά της μαρινάδας αφού έχουμε σοτάρει και τις πατάτες. Στεγνώνουμε το κρέας και κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρέας σε σιγανή προς μετρία φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μισοψηθεί. Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και μαγειρεύουμε τις πατάτες στο λίπος που έχει βγάλει το κρέας. Αφού οι πατάτες γίνουν στο ήμισυ, προσθέτουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τη μαρινάδα. Σιγοψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, να μαλακώσουν οι πατάτες και μαγειρευτεί το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε προσεχτικά μέχρι οι πατάτες να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγάνες. Σερβίρουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και φυσικό χυμό λεμόνι και γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι.

Tip

Ojakhuri, ένα Γεωργιανό φαγητό που σημαίνει οικογενειακό γεύμα, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να κάνει τη δική της παραλλαγή με τα μπαχαρικά που αγαπάει και όλα αυτά σε ένα και μόνο τηγάνι. To μυστικό της συνταγής είναι ο χρόνος, μαγειρεύουμε μόνο με τα υγρά και το λίπος που θα βγάλει το κρέας. Χρησιμοποιούμε χοίρινο με λίπος όπως ο λαιμός ή και μπέικον. (Αν δεν σας αρέσει το χοίρινο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο, μοσχάρι ή μανιτάρια για τους χορτοφάγους). Εναλλακτικά μπορούμε να μισοβράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο, αλλά θα χάσουμε τη γεύση που παίρνουν από το λίπος του κρέατος.

«Μένουμε Σπίτι», πειραματιζόμαστε, ανακαλύπτουμε, μαγειρεύουμε και δοκιμάζουμε νέες συνταγές από κάθε γωνιά της γης, πάντα βεβαία με τα γούστα της δικιά μας κουλτούρας. Η Γεωργία είναι μια Χριστιανική Ορθόδοξη χώρα και έχει έχει συνδεθεί επανειλημμένως με την ιστορία της Ελλάδας, ας μην ξεχνάμε ότι στην ελληνική μυθολογία ο Ιάσονας έψαχνε για το χρυσόμαλλο δέρας στην Κολχίδα. Σήμερα μαγειρεύουμε Ojakhuri – ζουμερή χοίρινη τηγανιά με πατάτες και ελαιόλαδο Χρυσελιά. Εναλλακτικά σε μέρες νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χοίρινο με μανιτάρια και να έχουμε ένα χορτοφαγικό πλήρες γεύμα.