icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Τσιπούρες στο φούρνο με ελιές Καλαμών, Ανοιξιάτικα Λαχανικά, Κάπαρη και έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

  • 2 τεμάχια φρέσκες τσιπούρες (καθαρισμένες από εντόσθια και λέπια, περίπου 400-500 γραμμάρια η καθεμία)
  • 100 γραμμάρια ντοματίνια
  • 80 γραμμάρια ελιές Καλαμών σε ροδέλες Χρυσελιά
  • 4 κ.σ. Ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 100 γραμμάρια σπαράγγια
  • 100 γραμμάρια πατάτες baby, μισοβρασμένες και κομμένες σε φέτες
  • 2 τεμάχια αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 15 γραμμάρια κάπαρη
  • 0,4 λίτρα φυσικό μεταλλικό νερό
  • 1 κ.σ. άνηθος
  • 1 κ.σ. μαϊντανός
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Για το γαρνίρισμα:

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • Φυσικός χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις τσιπούρες. Τοποθετούμε τα στεγνά υλικά σε ένα ταψί που να χωράει ακριβώς τα 2 ψαριά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις τσιπούρες την μια αντίθετα από την άλλη έτσι ώστε να καλύπτουν όλο το ταψί. Προσθέτουμε το φυσικό νερό που θα πρέπει να καλύπτει όλα τα στεγνά υλικά και τις τσιπούρες ως το 1/3. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο Χρυσελιά. Στην συνέχεια, ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά έτσι ώστε να ψηθούν καλά αλλά να παραμείνουν ζουμερές. Σερβίρουμε τις τσιπούρες μαζί με τα λαχανικά, περιχύνουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και Φυσικό χυμό λεμονιού,τέλος, γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.

Tip

Τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η τσιπούρα είναι από τα πολυτιμότερα ψάρια ως προς την διατροφική τους αξία, εναλλακτικά όμως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λαυράκι, φαγκρί, σαργό ή σφυρίδα