icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Τραγανά πιτάκια με Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και τη δική σας γέμιση

Υλικά:

  • 1 πακέτο έτοιμη ζύμη, όπως κούρου, σφολιάτα, ή φύλλα κρούστας
  • 600 γραμμάρια γέμιση της επιλογής σας
  • 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Για την επάλειψη (επιλέξτε ένα από τα παρακάτω):

  • Ελαιόλαδο
  • Χτυπημένο αυγό
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Σουσάμι
  • Ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε τη ζύμη κουρού, σφολιάτα ή φύλλα κρούστας από την κατάψυξη και περιμένουμε μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. (2 ώρες περίπου).

  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.

  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα υλικά της επιλογής μας. Για τυροπιτάκια ανακατέψετε φέτα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, αυγά, αλατοπίπερο και μυρωδικά όπως  δυόσμος, άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.

  4. Για λουκανικοπιτάκια σοτάρετε ελαφριά τα λουκάνικα με κρεμμύδι, πιπεριές, ντομάτες και φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός ή ρίγανη ή θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μαντζουράνα ή φασκόμηλο.

  5. Για κοτοπιτάκια σοτάρετε κρεμμυδάκι, βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο και μπαχαρικά, όπως φρέσκο πιπέρι και μυρωδικά όπως μαϊντανός ή θυμάρι, λεμονοθύμαρο, φασκόμηλο και μαντζουράνα.

  6. Για κιμαδοπιτάκια φτιάχνουμε μια σάλτσα μπολωνέζ.

  7. Για χορτοπιτάκια σοτάρουμε κρεμμυδάκι με καυκαλήθρες και μυρώνια και προσθέτουμε τυριά και τραχανά.

  8. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε και γλυκιές δημιουργίες όπως, μηλόπιτες, σοκολατοπιτάκια με πραλίνα, μπανάνα και ξηρούς καρπούς ή και τα δικά μας κρουασάν.

  9. Απλώνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια περίπου 7 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας θα χρειαστούμε 5 και πρέπει να τα αλείψουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί για να φτιάξουμε πίτα ή και αλμυρή τάρτα.

  10. Γεμίζουμε τα πιτάκια τοποθετώντας στο κέντρο κάθε ζύμης μία κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε και φτιάχνουμετο σχήμα που μας αρέσει συνήθως είναι μισοφέγγαρο ή τρίγωνο και πατάμε με ένα πιρούνι τις άκρες.

  11. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 2-3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, μπαχαρικά ή σουσάμι - αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας περνάμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 25-30’. Προσαρμόζετε τη διάρκεια ψησίματος και τη θερμοκρασία ανάλογα με τον φούρνο μας.

Tip

Σφολιάτα ιδανική για αφράτα αλμυρά ή γλυκά πίτάκια-πίτες και κρουασάν ή μιλφέιγ.
Ζύμη κουρού, ιδανική για αλμυρές ή γλυκές τάρτες και για τριφτές πίτες και πιτάκια
Φύλλο κρούστας, ιδανικό για όλων των ειδών τις πίτες με ελαφρύ και ελαστικό φύλλο.