
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Τουρλού λαχανικών στο φούρνο με μπέικον και κρασί

Υλικά:
- 3 μέτριες μελιτζάνες
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πράσινες πιπεριές
- 200 γρ. μανιτάρια
- 7-8 ελιές, χωρίς κουκούτσι
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4-5 φέτες μπέικον, ψλοκομμένες
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο, ξερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 περίπου λεπτά να ξεπικρίσουν.
-
Πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια, που τα σκουπίζουμε καλά με μία νοτισμένη πετσέτα.
-
Κόβουμε τα κολοκύθια σε μεγάλα καρέ και τις πιπεριές σε μεγάλα μπαστούνια (κάθε πιπεριά στα 4).
-
Κόβουμε τα μανιτάρια στα δύο.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
-
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτουμε το βαλσάμικο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τις ελιές.
-
Ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το δενδρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
-
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε ξανά.
-
Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C.
-
Ψήνουμε το φαγητό για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να μελώσουν ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1799/Toyrloy-lachanikon-sto-foyrno-me-mpeikon-kai-krasi)