icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Τουρλού λαχανικών στο φούρνο με μπέικον και κρασί

Υλικά:

  • 3 μέτριες μελιτζάνες
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 200 γρ. μανιτάρια
  • 7-8 ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4-5 φέτες μπέικον, ψλοκομμένες
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο, ξερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Διαδικασία

    Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 περίπου λεπτά να ξεπικρίσουν.

  2. Πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια, που τα σκουπίζουμε καλά με μία νοτισμένη πετσέτα.

  3. Κόβουμε τα κολοκύθια σε μεγάλα καρέ και τις πιπεριές σε μεγάλα μπαστούνια (κάθε πιπεριά στα 4).

  4. Κόβουμε τα μανιτάρια στα δύο.

  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

  6. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στραγγίζουμε πολύ καλά.

  7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.

  8. Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  10. Προσθέτουμε το βαλσάμικο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  11. Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια,  τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τις ελιές.

  12. Ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το δενδρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

  13. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε ξανά.

  14. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C.

  15. Ψήνουμε το φαγητό για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να μελώσουν ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1799/Toyrloy-lachanikon-sto-foyrno-me-mpeikon-kai-krasi)