Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με μανιτάρια και μπέικον
Υλικά:
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 7-8 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 8 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
- 500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, τεμαχισμένο
- ½ φλ. λευκό κρασί, ξηρό
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το μπέικον μέχρι να βγάλει το περισσότερο λίπος του και να κριτσανίσει.
-
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι, το βάζουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.
-
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 3 κ.σ.ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
-
Αφαιρούμε το σκόρδο, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
-
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του συκωτιού, γυρνώντας τα να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
-
Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο, μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα μοσχαρίσια συκώτια και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώστε να ψηθεί το συκώτι από όλες τις πλευρές.
-
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, επιστρέφουμε στο τηγάνι το μπέικον και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύομε για 2-3 λεπτά ακόμη.
-
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2056/Tiganito-moscharisio-sykoti-me-manitaria-kai-mpeikon)