icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Τάρτα ζυμωμένη με ελαιόλαδο Χρυσελιά, με λιαστές ντομάτες, σπανάκι, γιαούρτι και φέτα.

Υλικά:

  • 500 γρ. σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2/3 φλ. λιαστές ντομάτες κομμένες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • ½ φλ. γιαούρτι
  • ½ φλ. γάλα
  • ½ φλ. φέτα θρυμματισμένη με το χέρι
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/3 φλ. παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • ½ φλ. κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 180°C. Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο Χρυσελιά, το κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία μαλακή ζύμη. Εάν η ζύμη τρίβεται πολύ προσθέτουμε έως 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Σε μια λαδωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 25 εκατοστά πιέζουμε τη ζύμη στη βάση και στα τοιχώματα και την τρυπάμε με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει στις άκρες. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο Χρυσελιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τις λιαστές ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα. Στρώνουμε ομοιόμορφα το σπανάκι στην ψημένη ζύμη. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα αυγά και το γιαούρτι και τέλος ρίχνουμε την τριμμένη φέτα. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να δέσει η γέμιση και να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Tip

Η τάρτα με λιαστές ντομάτες, σπανάκι, φέτα και εξτρά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα φαγητό που συνδυάζει γεύση και θρεπτική αξία, μια γευστική θρεπτική βόμβα. Η λιαστή ντομάτα είναι μια τροφή που αποτελείται από ώριμες τομάτες, που ξεραίνονται κάτω από τον ήλιο. Είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, παρέχουν βιταμίνες C και Κ, σίδηρο και λυκοπόδιο. Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή μετάλλων, βιταμινών και φυτοθεραπειών ουσιών και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Το γιαούρτι και η φέτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και μπορεί να ενισχύσει
σημαντικά την υγεία.

Το ξέρατε ότι οι λιαστές ντομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκιες? Σήμερα μαγειρεύουμε αλμυρή τάρτα ζυμωμένη με ελαιόλαδο Χρυσελιά και μιας και οι νοστιμότατες ντομάτες του καλοκαιριού αργούν λίγο ακόμα τη γεμίζουμε με λιαστές ντομάτες, φρέσκο σπανάκι και τυρί φέτα. Μια απογείωση γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.