Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Στιφάδο με λαχανάκια Βρυξελλών
Υλικά:
- 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, χωρίς κοτσάνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. λευκό κρασί, ξηρό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 ποτήρια νερό
- 1 κύβο βοδινό
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Κόβουμε στη μέση τα μισά λαχανάκια Βρυξελλών.
-
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε όλα τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ζεματάμε για 5 λεπτά, μέχρι να ξεπικρίσουν.
-
Τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών και σβήνουμε με το κρασί.
-
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο βοδινού, ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
-
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2026/Stifado-me-lachanakia-Vryxellon)