Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Σούπα σελινόριζας με μουστάρδα και κάρυ
Υλικά:
- 500 γρ. σελινόριζα [κρατάμε λίγο για chips]
- 2 πατάτες [κρατάμε λίγο για chips]
- 1 πράσο [κρατάμε ελάχιστο για decor]
- 1 κ.τ.σ ξερός κόλιανδρος
- 1 κ.τ.σ κάρυ
- 1 κ.τ.σ πιπέρι
- 70 γρ. Βούτυρο
- Νερό
- 1 σκ. Σκόρδο
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 4 κ.τ.σ μουστάρδα
- Ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 2 κ.τ.σ. κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
Εκτέλεση
-
Κόβουμε μικρά κυβάκια την σελινόριζα, κρατάμε ένα μικρό κομμάτι για να κάνουμε chips. Kόβουμε μικρά κυβάκια πατάτας. Κόβουμε ομοιόμορφα κομμάτια από πράσο. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα κομμένα υλικά μέσα. Θέλουμε τα λαχανικά μας να “ιδρώσουν” για αυτό δεν προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο. Προσθέτουμε, ξερό κόλιανδρο, σκόνη κάρυ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με το που ξεκινήσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε ένα κομμάτι από βούτυρο, θα τα σοτάρουμε λίγο. Στη συνέχεια ρίχνουμε μερικά φύλλα από φρέσκο θυμάρι, μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το ζεστό νερό για να ξεκινήσει ο βρασμός. Όσο η σούπα μας βράζει, φτιάχνουμε λίγα τσιπς από σελινόριζα και πατάτα, Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες την σελινόριζα και την πατάτα που κρατήσαμε από πριν. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς καθόλου υγρασία στην αρχή τοποθετούμε τις φέτες σελινόριζας και πατάτας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε το τηγάνισμα. Σε 1-2 λεπτά είναι έτοιμα. Στο ίδιο τηγάνι αφού αποσύρουμε τα τσιπς και κλείσουμε το μάτι, με την θερμοκρασία που έχει κρατήσει, ρίχνουμε κομμένες ομοιόμορφες ροδέλες από το πράσο για να το καραμελώσουμε φυσικά. Καθώς η σούπα βράζει ρίχνουμε μερικές φέτες από σκόρδο, λίγο ακόμα θυμάρι κι προσθέτουμε και μουστάρδα. Μόλις δούμε ότι έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος για να γίνει η σούπα μας βελουτέ. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί σωστά η κρέμα μας. Αφήνουμε να βράσει άλλο 1 με 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Μπλεντάρουμε τη σούπα και ταυτόχρονα προσθέτουμε και το αλάτι. Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Παίρνουμε τα τσίπς τα βάζουμε στη μέση της σούπας για décor αλλα και τραγανότητα. Προσθέτουμε επίσης στη μέση το καραμελωμένο πράσο. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και μερικούς σπόρους παπαρούνας.