icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Σνίτσελ Βιενουά

Υλικά:

(για 4 άτομα)

  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας για σνίτσελ κομμένο σε φέτες περίπου μισού εκατοστού (κόντρα, ή τρανς ή στρογγυλό)
  • 4 αυγά χτυπημένα με αλάτι και πιπέρι
  • 150 γρ. αλεύρι (δεν θα το χρησιμοποιήσετε όλο, αλλά πρέπει να περισσεύει)
  • 250 γρ. τριμμένη φρυγανιά (δεν θα τη χρησιμοποιείσετε όλη, αλλά πρέπει να περισσεύει)
  • 350-500 ml. κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά (ποσότητα ανάλογα με το σκεύος ώστε να είναι τουλάχιστον 1 δάκτυλο στο τηγάνι)
  • αλάτι-πιπέρι
  • 8 φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα
  • 2-3 κ.γ. κάπαρη (προεραιτικά)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία: 10-15 λεπτά (με το χτύπημα των σνίτσελ) και 1 λεπτό για κάθε σνίτσελ. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

  2. Ετοιμάζετε τα σνίτσελ:

    Κάθε κομμάτι το κτυπάτε με το σφυρί, πρώτα με την επίπεδη πλευρά δυνατά να γίνει λεπτό 3-4 χιλιοστά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε επιφάνεια. Στη συνέχεια χτυπάτε ελαφρά με την αιχμηρή πλευρά να κάνει κοιλότητες. Το περνάτε από το αλεύρι να καλυφθεί πλήρως, στη συνέχεια απ’ τα χτυπημένα αυγά και τέλος απ’ τη φρυγανιά μέχρι να σκεπαστούν όλες οι πλευρές.

  3. Τηγάνισμα:

    Όταν είναι έτοιμα όλα τα κομμάτια, βάζετε 1-2 εκατοστά λάδι σε φαρδύ τηγάνι και το αφήνετε να κάψει μέχρι να αχνίζει (160°C). Με λαβίδα βάζετε προσεκτικά ένα σνίτσελ μέσα – πρέπει να καλύπτετε πλήρως με το λάδι. Σε 20-30 δευτερόλεπτα το γυρνάτε απ’ την άλλη και σε λιγότερο από 1 λεπτό, μόλις πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα το αφαιρείτε με τη λαβίδα, αφήνοντάς το περί τα 10 δευτερόλεπτα να στραγγίξει καλά πάνω απ’ το τηγάνι. Το μεταφέρετε σε πιάτο με αλουμινόχαρτο από πάνω. Περιμένετε μέχρι να αχνίσει ξανά το τηγάνι και τηγανίζετε το επόμενο μέχρι να τελειώσουν όλα, διατηρώντας τα προηγούμενα κάτω από αλουμινόχαρτο ή/και στο φούρνο ζεστά, στους 70°-80°C.

Σερβίρισμα

Σε κάθε πιάτο ένα σνίτσελ με 2 φέτες λεμονιού και προεραιτικά με κάπαρη από πάνω (σημειωτέον ότι η κάπαρη δεν είναι τυπική στο βιενέζικο σνίτσελ, αλλά σε γερμανικές παραλλαγές και την προτείνω μόνο γιατί προσωπικά μου αρέσει ο ουνδυασμός).

Chef's note

Συνοδεύεται ιδανικά και παραδοσιακά στη βιενέζικη κουλτούρα από μια υπέροχη πατατοσαλάτα με σπιτική μαγιονέζα και μια τραγανή πράσινη σαλάτα κομμένη στο χέρι με λίγο ελαιόλαδο, μπαλσάμικο, άνηθο και ίσως φρέσκο κρεμμυδάκι, εκτός κι αν προτιμάτε overdose τηγανητού με τις τραγανές πατάτες μας.
Guten Appetit!