Συνταγές
Οικονομικές
Σαρδέλες στο φούρνο με σκόρδο και κρούστα μυρωδικών με λαδορίγανο
Υλικά:
- 1 κιλό σαρδέλες
- 8 φρυγανιές ολικής
- 1 κούπα μαϊντανό
- ½ κούπα δυόσμο
- Μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- Το χυμό από δύο λεμόνια
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
-
Πλένουμε καλά τις σαρδέλες και τις καθαρίζουμε κόβοντας το κεφάλι και βγάζοντας το κεντρικό κόκκαλο. Τις πλένουμε πάλι καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Μετά κόβουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε ένα μούλτι τις φρυγανιές, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο, τις δύο σκελίδες σκόρδο και πολτοποιούμε καλά.
-
Απλώνουμε κλειστές τις σαρδέλες σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της φρυγανιάς με τα μυρωδικά, το σκόρδο, τον χυμό από τα λεμόνια, τη ρίγανη, τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180° Κελσίου για 30 λεπτά κοιτάζοντας το φαγητό να μην στεγνώσει. Μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνουμε και λίγη φρέσκια ρίγανη για ντεκόρ και γεύση.