Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Σαρδέλες με κληματόφυλλα και μεσογειακά αρωματικά
Υλικά:
- 1 κιλό σαρδέλες
- κληματόφυλλα, 1 για κάθε σαρδέλα
- αλάτι, κατά βούληση
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 3 λεμόνια, χυμό
- 1 φλ. νερό
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 μικρές πιπεριές τσίλι, κομμένες σε φέτες
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- πιπέρι, κατά βούληση
- φέτες λεμονιού, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια.
-
Πλένουμε τα ψάρια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε ελαφρά.
-
Τυλίγουμε κάθε σαρδέλα με ένα κληματόφυλλο και τις τοποθετούμε κατά μήκος σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το νερό, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τις σαρδέλες.
-
Ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο, τις πιπεριές, πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι και πιπέρι.
-
Τοποθετούμε το πυρίμαχο σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.
-
Σερβίρουμε τις σαρδέλες συνοδεία από φέτες λεμονιού. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1850/Sardeles-me-klimatofylla-kai-mesogiaka-aromatika)