
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Σαλάτα ρόκα με προσούτο, ψητά ροδάκινα και κατσικίσιο τυρί

Υλικά:
- 1/4 φλ. ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.σ. μέλι
- Λίγο ελαιόλαδο, για λάδωμα
- 3 ροδάκινα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε 6 φέτες / ροδάκινο
- 3 κ.σ. κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Μια πρέζα χοντρό αλάτι
- 240 γρ. ρόκα
- 56 γρ. προσούτο μοσχάρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
- 36 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
Εκτέλεση
-
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βαλσάμικο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 περίπου λεπτά, μέχρι το βαλσάμικο να μειωθεί σε 2 κ.σ.
-
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο, το οποίο λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
-
Τοποθετούμε τις φέτες ροδάκινου στο ζεστό σχαροτήγανο και ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
-
Αφαιρούμε τα ροδάκινα από το σχαροτήγανο και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
-
Προσθέτουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια και ανακινούμε το μπολ απαλά να καλυφθούν τα υλικά με το ελαιόλαδο.
-
Απλώνουμε τη σαλάτα ρόκα-ντοματίνια σε μια πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τα ψητά ροδάκινα και το προσούτο.
-
Ραντίζουμε με το σιρόπι βαλσάμικο, πασπαλίζουμε με κατσικίσιο τυρί και σερβίρουμε.