icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Σαλάτα Αμπελοφάσουλα με σουσάμι και Βινεγκρέτ
Σαλάτα Αμπελοφάσουλα με σουσάμι και Βινεγκρέτ

Υλικά:

(για σαλάτα 4 ατόμων)

  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
  • 1 ½ κ.σ. σουσάμι
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές οβάλ φέτες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη βινεγκρέτ:

  • 100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 10 ml. σησαμέλαιο
  • 20 ml. μπαλσάμικο
  • ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τα υλικά:

    Κόβετε το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες υπό γωνία να βγάλει οβάλ σχήμα και παίρνετε το ξύσμα παό 1 λεμόνι.

  2. Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα:

    Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακρυά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.

  3. Βράζετε τα αμπελοφάσουλα:

    Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βρση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικείλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.

  4. Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ:

    Ρίχνετε σε ένα δοχείο το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το μπαλσάμικο, λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι και τα ανακατεύετε.

  5. Ετοιμάζετε τη σαλάτα:

    Στο μεγάλο μπολ που έχετε τα αμπελοφάσουλα, ρίξτε το κρεμμύδι και το ξύσμα. Ανακατέψτε και ρίξτε στη συνέχεια την βινεγκρέτ. Ανακατέψτε και ρίξτε το σουσάμι, συμπληρώνοντας με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε πάλι. Δοκιμάστε να δείτε αν θέλετε παραπάνω οξύτητα για να προσθέσετε εάν χρειάζεται, έξτρα μπαλσάμικο.

Tip

Γαστρονομικά, τα αμπελοφάσουλα οφείλουν να μαγειρευτούν αλντέντε, να είναι τραγανά και σφριγηλά, βγάζοντας γευστική φρεσκάδα και καλοκαιρινή γλύκα. Και θέλουν κόντρα οξύτητα για να ανέβουν εκεί που τους αξίζει!

Σερβίρισμα

Σερβίρετε τη σαλάτα με τ’ αμπελοφάσουλα, ζεστά ή κρύα, σε μπολ σαλάτας ή ατομικά πιατάκια.

Chef's note

Πανεύκολη συνταγή έτοιμη σε 25 λεπτά, με το καθάρισμα των αμπελοφάσουλων μέσα. Ιδανική ως ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα ή και ως συνοδευτικό, σε τραπέζι με κρεατικά, ψάρια ή μαγειρευτά.
Απ’ τις πολλές διαφορετικές συνταγές που κάνω με αμπελοφάσουλα, όντας μέγας λάτρης τους, αυτή που σας δείχνω σήμερα, είναι μάλλον ή πιο κομψή, τόσο γευστικά, όσο και αισθητικά. Γι’ αυτό θα επιμείνω σε κάποιες λεπτομέρειες , όπως το κόψιμο του φρέσκου κρεμμυδιού που πρέπει να γίνει υπό γωνία και στη χρήση ενός καλού zester για να βγάλει το ξύσμα λεμονιού όπως πρέπει να φαίνεται στο πιάτο. Αισθητική, χωρίς προσοχή στις λεπτομέρειες δεν γίνεται!