Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο
Υλικά:
- 3 φλ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το βράδυ
- 4-5 μελιτζάνες, ανάλογα με το μέγεθος, κομμένες σε ροδέλες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρές ροδέλες
- 2 φλ. ντομάτα κονκασέ
- 1 ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μάυρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 1 φλ. νερό
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
-
Βράζουμε τα ρεβίθια για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
-
Αφαιρούμε την άκρη από τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες.
-
Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
-
Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
-
Ρίχνουμε το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 φλ. νερό.
-
Όταν πάρει μία βράση η σάλτσα, την αποσύρουμε.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
-
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα ρεβίθια, τις μελιτζάνες, και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το βάζουμε στο φούρνο για 50 - 60 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1742/Revithia-me-melitzanes-sto-foyrno)