icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

icon1

Γρήγορες

Πρασόρυζο

Υλικά:

(για 4 άτομα)

  • 1½ φλ. (355 ml) Ρύζι μακρύκοκο
  • 500 γρ. Πράσο, κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
  • 3 κ.σ. Άνηθο, ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
  • 3 κ.σ. Δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
  • 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 – 1.2 λίτρα ζωμό λαχανικών (2 κ.σ. υγρού ζωμού διαλυμένα σε 1 λίτρο καυτού νερού)
  • 1½ κ.γ. Ζάχαρη
  • 80 ml. Χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
  • 100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά για μαγείρεμα συν άλλα 50ml. για σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • ⅛ κ.γ. Πιπέρι

*Το περιθώριο στη μέτρηση είναι ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της κάθε κουζίνας, των πρώτων υλών και των σκευών που χρησιμοποιούνται.

Εκτέλεση

  1. Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

  2. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε περι τα 900 ml απ’ τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

  3. Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι’ αλλο ζωμό/νερό συμπληρώστε.

  4. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

Tip

Όσο δεν παρασύρεται κάποιος απ’ το να προσθέσει υλικά (βλέπε ντομάτα, καρότο, κλπ) και μείνει στα λίγα απαραίτητα, τόσο το πιάτο διατηρεί χαρακτήρα και ένταση. Αντισταθείτε στην πρόσθεση!
Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται από νόστιμη φέτα και μυκηθμούς ικανοποίησης από τη λιτή νοστιμιά του συνδυασμού των γεύσεων και την φρεσκάδα των αρωμάτων.

Chef's note

Εύκολη και απλή παραδοσιακή ελληνική συνταγή με την ετοιμασία να παίρνει περί τα 15 λεπτά και το μαγείρεμα περί τη μισή ώρα. Ιδανική όλες τις εποχές του χρόνου.