icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Πράσινη Σαλάτα με σπαράγγια,μαραθόριζα, γραβιέρα και βινεγρετ Βασιλικού με ελαιόλαδο ΧΡΥΣΕΛΙΑ

Υλικά:

Υλικά για τη σαλάτα:

  • 1 τεμάχισμα μαρούλι ή πράσινη σαλάτα της επιλογής σας, κομμένο με το χέρι
  • 100 γραμμάρια άγρια σπαράγγια
  • ½ τεμάχισμα μαραθόριζα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 50 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 30 γραμμάρια φλούδες πικάντικης γραβιέρας

Υλικά για τη σάλτσα βινεγκρέτ:

  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλυτζάνι φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Εκτέλεση

  1. Για την σάλτσα βινεγκρέτ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ανοξείδωτο μπολ εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάμε με ένα σύρμα, σιγα-σιγά ενσωματώνουμε και το ελαιόλαδο Χρυσελία μέχρι η σάλτσα βινεγκρέτ να ομογενοποιηθεί. Εναλλακτικά, εάν διαθέτετέ σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε δυνατά. Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας περιχύνουμε και την βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά χωρίς να πιέζουμε τα υλικά. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και εξτρά παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Tip

Τα άγρια σπαράγγια είναι το πρωτο βλαστάρι της άνοιξης, και θεωρείτε γαστρονομικός θησαυρός. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K και B6 καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα ωμά άγρια σπαράγγια είναι πικρά, αν δεν σας αρέσει αυτή η γεύση εναλλακτικά μπορείτε να τα μπλανσάρετε/ζεματίσετε ή να χρησιμοποιήσετε καλλιεργημένα σπαράγγια.