icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Πράσινη σαλάτα με ψητά παντζάρια, φέτα και σπιτική βινεγκρέτ με εξτρά παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

Υλικά για τη σαλάτα:

  • 8 μέτρια παντζάρια
  • 200 γρ. ανάμεικτη σαλάτα κομμένη στο χέρι
  • 150 γρ. φέτα σπασμένη με το χέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
  • Φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο)
  • 6 κ.γ χοντρό αλάτι

Υλικά για τη βινεγκρέτ:

  • 7 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ. γ. μουστάρδα
  • Θυμάρι, κατά προτίμηση
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165° C. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα παντζάρια, τα πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα με σφουγγάρι και στεγνώνουμε επιμελώς. Τα αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τα τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα μυτερό μαχαίρι. Σε ένα μπολ ή στο σέικερ χτυπάμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αφού κρυώσουν τα παντζάρια τόσο ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, τα ανακατεύουμε με τη βινεγκρέτ και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ σερβιρίσματος ή σε ατομικά πιάτα αναμιγνύουμε τα μαρούλια με τα φρέσκα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε τα ψητά παντζάρια με τη βινεγκρέτ, τη σπασμένη φέτα και σερβίρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Tip

Οι αθλητές θα λατρέψουν τα παντζάρια γιατί θεωρούνται ο βασιλιάς των λαχανικών που ενισχύουν τις αντοχές για γυμναστική. Επίσης τα παιδιά θα τα αγαπήσουν για το χρώμα τους και την φυσική τους γλυκύτητα. Τα παντζάρια αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ανεβάζουν τη λίμπιντο με φυσικό τρόπο και από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούταν έξοχο αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες τα πρόσφεραν στο ναό των Δελφών προς τιμή του θεού Απόλλωνα και σύμφωνα με το μύθο η θεά Αφροδίτη έτρωγε παντζάρια για να διατηρήσει την ομορφιά και ευεξία της … κάτι θα ήξεραν οι αρχαίοι έλληνες που έτρωγαν τα παντζάρια με κόκκινο κρασί και μέλι. Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά, με βαθύ κόκκινο χρώμα. Μια εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες χωρίς όμως πολλές πρωτεΐνες για αυτό συστήνεται να συνοδεύονται με τυρί ή καρύδια. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για να προστατευτεί η γεύση αλλά και οι θρεπτική τους αξία θεωρείται το ψήσιμο στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Παντζάρι ή κοκκινογούλι ή μήπως το υπέρ-φάρμακο της φύσης? Με βαθιά γήινη γεύση, τραγανή σαρκώδη ρίζα και έντονο κόκκινο χρώμα έχει χαρακτηριστεί ως Σούπερ-τροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία που θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C. Σήμερα μαγειρεύουμε σαλάτα με ψητά παντζάρια, φέτα και βινεγκρέτ με κόκκινο κρασί και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.