icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Πικάντικοι Γίγαντες

Υλικά:

(για 4-8 άτομα ως ορεκτικό)

  • 250 γρ. Γίγαντες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • ½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα του)
  • 370 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 75 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 ροζ γκρέιπφρουτ τον χυμό
  • 100 ml νερό απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες
  • 1 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 πιπεριά κέρατο & 1 Φλωρίνης (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν. Χρησιμοποιούμε όλο το νερό που μουσκέψαμε τους γίγαντες τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε αν χρειάζεται τόσο νερό ώστε να είναι 3 πόντους πάνω απ’ την επιφάνειά τους. Θα τους βράσουμε για 40 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή ένταση. Στα 40 λεπτά θα σβήσουμε το μάτι και θα τους αφήσουμε εκεί μέχρι να μπουν στο ταψί. Όσο βράζουν οι γίγαντες κόβουμε τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες: το καρότο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σέλερι σχετικά ψιλό, την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλή, το μαϊντανό μέτριο και τέλος στύψτε το γκρέιπφρουτ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C με αέρα. Διαλέγουμε ένα όμορφο κεραμικό ταψί για να σερβίρουμε μ’ αυτό στο τραπέζι. Προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Οι γίγαντες θα μπουν με τόση ποσότητα απ’ το νερό τους ώστε να καλύψουν οριακά τα υλικά, αλλά αν χρειαστεί περισσότερο νερό συμπληρώνουμε.  Προσθέτουμε αλατοπίπερο . Τοποθετουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου που έχουμε προθερμάνει με αέρα στους 180C. Ψήνουμε για 1:15′ μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμιστεί, ελέγχουμε μετά τα 40 λεπτά για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό στη πορεία. Για να τελειώσουμε το πιάτο ιδανικά και να κάνουμε  κρούστα καμμένη πάνω σε μερικούς γίγαντες, στο τελείωμα, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να λαδωθούν όλοι οι γίγαντες, ανεβάζουμε το ταψί σε ψηλό ράφι και βάζουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ παρακολουθώντας να μην καεί το φαγητό.