
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Πατέ λευκών φασολιών

Υλικά:
⦁ 400 γρ. λευκά φασόλια
⦁ 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
⦁ 1 κύβο κότας ή λαχανικών
⦁ 1 λεμόνι, χυμό
⦁ 1 κ.γ. πιπέρι λευκό
⦁ 1/3 φλ. ελαιόλαδο
⦁ αλάτι, κατά βούληση
⦁ 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
-
Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
-
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και ξεπλένουμε.
-
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια, χωρίς να τα αλατίσουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
-
Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τα φασόλια, το σκόρδο, τον κύβο κότας, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός.
-
Όσο χτυπάμε και σιγά-σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
-
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Μεταφέρουμε το πατέ σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, γαρνίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2112/Pate-leykon-fasolion)