
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Πατατοσαλάτα με μπέικον, φασκόμηλο και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
Για τη σαλάτα:
⦁ 6 φέτες μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
⦁ 650 γρ. πατάτες baby, πλυμένες
⦁ 1 φλ. φύλλα φασκόμηλου, φρέσκο
⦁ 1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε φέτες
⦁ αλάτι, κατά βούληση
⦁ πιπέρι, κατά βούληση
⦁ 3 κ.σ. ελαιόλαδο
⦁ 1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
⦁ 1 κ.σ. μουστάρδαΓια τη σάλτσα γιαουρτιού:
⦁ 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
⦁ 2 κ.σ. μαγιονέζα
⦁ 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
⦁ αλάτι, κατά βούληση
⦁ πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Για τη σαλάτα:
Σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε έξτρα λιπαρή ουσία μαγειρεύουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και να αποβάλλει αρκετό από το λίπος του.
-
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό.
-
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το φασκόμηλο.
-
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
-
Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε με κρυώσουν, τις κόβουμε σε κομμάτια, όπως είναι με τη φλούδα, και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα φύλλα του φασκόμηλου.
-
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μπέικον, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
-
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.
-
Ρίχνουμε διάσπαρτα μεγάλες κουταλιές από τη σως γιαουρτιού και σερβίρουμε.
-
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα , τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
-
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2089/Patatosalata-me-mpeikon-faskomilo-kai-saltsa-giaoyrtioy)