icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Πατάτες Σοφιγάδες. Η Κεφαλονίτικη Συνταγή.

Υλικά:

(ως κύριο πιάτο για 4 άτομα)

  • 6 πατάτες (καθαρισμένες ή με τη φλούδα τους) κομμένες σε κύβους των 2-3 εκ.
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 50 γρ. ντοματοπελτέ
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2.κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά για τη σάλτσα
  • 300 ml. περίπου, κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε φριτέζα ή κατσαρόλα το κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά (τέλειο για το τηγάνισμα) να κάψει μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (160ºC) και ρίχνετε τις πατάτες στεγνές για να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά.

  2. Σε άλλη κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε το φιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.

  3. Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε σταδιακά τη σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπολτό, τη ζάχαρη, και το πολτοποιημένο σκόρδο. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο ώστε να πήξει κάπως η σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και περιμένετε να γίνουν οι πατάτες.

  4. Σε περίπου 15 λεπτά από τότε που μπήκαν οι πατάτες, όταν έχουν τηγανιστεί έχοντας κάνει ελαφριά κρούστα απέξω, τις προσθέτετε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τον μαϊντανό, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε για 5 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.

Tip

Είτε ζεστές, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, σερβίρετε τις πατάτες σοφιγάδες, απ’ τη κατσαρόλα ή από σαλατιέρα. Με ένα δροσερό ροζέ κρασί και θέα τη θάλασσα αποτελούν ένα ιδανικό καλοκαιρινό μεσημεριάτικο γεύμα, συνοδευόμενες και από νόστιμη φέτα. Ζήτω οι απλές χαρές της ζωής!

Chef's note

Οι πατάτες σοφιγάδες είναι ένα πολύ απλό πιάτο που γίνεται σε 20’ και στην ουσία αποτελεί ανάμειξη τηγανητών κύβων πατάτας με μια σάλτσα ντομάτας, σκόρδου και μαϊντανού, με τη διαφορά ότι στο τέλος προστίθεται λεμόνι. Ταιριάζουν ιδανικά σε καλοκαιρινό μεσημεριανό τραπέζι, είτε ζεστές, μόλις μαγειρευτούν, είτε και σε θερμοκρασία δωματίου, σε ρόλο χορταστικής πατατοσαλάτας.