
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά και σάλτσα λεμονιού

Υλικά:
- 6 πατάτες μεγάλες μακρόστενες
Για τη γέμιση:
- 18 γαρίδες μέτριου μεγέθους
- 12 μύδια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 1 κονσέρβα καβούρι καλής ποιότητας
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
Για τη γαρνιτούρα:
- κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ντοματίνια, κομμένα στα 4
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- φουντίτσες μαϊντανού
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
-
Πλένουμε, σκουπίζουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 60 περίπου λεπτά.
-
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, την ουρά και το κεφάλι.
-
Χαράζουμε τη ράχη και βγάζουμε το μαύρο εντεράκι.
-
Πλένουμε τα μύδια.
-
Στραγγίζουμε το καβούρι και το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια.
-
Σε ένα μπολ βάζουμε τα θαλασσινά και τα ανακατεύουμε.
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα θαλασσινά μέχρι να τηγανιστούν και να ροδίσουν.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τα αναμειγνύουμε χτυπώντας τα με σύρμα .
-
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο. Τις κόβουμε κάθετα στη μέση χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κομμάτια και αφαιρούμε όσο μπορούμε από το εσωτερικό τους για να το γεμίσουμε.
-
Γεμίζουμε τις πατάτες με τα θαλασσινά.
-
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με κρεμμυδάκια φρέσκα, ντοματίνια και με φουντίτσες μαϊντανού. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1908/Patates-gemistes-me-thalassina-kai-saltsa-lemonioy%20/)