icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά και σάλτσα λεμονιού

Υλικά:

  • 6 πατάτες μεγάλες μακρόστενες

Για τη γέμιση:

  • 18 γαρίδες μέτριου μεγέθους
  • 12 μύδια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 κονσέρβα καβούρι καλής ποιότητας
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ.σ. μαγιονέζα 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Για τη γαρνιτούρα:

  • κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ντοματίνια, κομμένα στα 4
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φουντίτσες μαϊντανού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

  2. Πλένουμε, σκουπίζουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 60 περίπου λεπτά.

  3. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, την ουρά και το κεφάλι.

  4. Χαράζουμε τη ράχη και βγάζουμε το μαύρο εντεράκι.

  5. Πλένουμε τα μύδια.

  6. Στραγγίζουμε το καβούρι και το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια.

  7. Σε ένα μπολ βάζουμε τα θαλασσινά και τα ανακατεύουμε.

  8. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα θαλασσινά μέχρι να τηγανιστούν και να ροδίσουν.

  9. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τα αναμειγνύουμε χτυπώντας τα με σύρμα .

  10. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο. Τις κόβουμε κάθετα στη μέση χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κομμάτια και αφαιρούμε όσο μπορούμε από το εσωτερικό τους για να το γεμίσουμε.

  11. Γεμίζουμε τις πατάτες με τα θαλασσινά.

  12. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με κρεμμυδάκια φρέσκα, ντοματίνια  και με φουντίτσες μαϊντανού. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1908/Patates-gemistes-me-thalassina-kai-saltsa-lemonioy%20/)