icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Πασχαλινά κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο και σουσάμι

Υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζάχαρη + 1 κ.γ. για το σουσάμι
  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Σουσάμι, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και το αλάτι.

  2. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη λευκή και τη καστανή ζάχαρη.

  3. Ρίχνουμε τη σόδα στο φλιτζάνι με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, και μόλις φουσκώσει από το ανακάτεμα, αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη ζάχαρη.

  4. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.

  5. Ενώνουμε τα υγρά με τα στέρεα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.

  6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.

  8. Πλένουμε το σουσάμι και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.

  9. Βάζουμε το σουσάμι σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι, το πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. ζάχαρη, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

  10. Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια στρόγγυλα, τα οποία περνάμε με σουσάμι.

  11. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαδωμένο ταψί, τα πασπαλίζουμε ξανά με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175οC για 16 περίπου λεπτά.

  12. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν επάνω σε σχάρα. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2131/Paschalina-koyloyrakia-kanelas-me-elaiolado-kai-soysami)