icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Νηστίσιμη σαλάτα με ψητά και ωμά κολοκυθάκια, φουντούκια και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης με Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

Υλικά για τη σαλάτα:

  • 6 τεμ. φρέσκα πράσινα κολοκυθάκια
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κούπα ψημένα φουντούκια, σπασμένα
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, μέντα, μαϊντανό)
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  • Μπούκοβο
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά για τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης:

  • 2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσάμικο ξύδι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250° C. Για την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, ψήνουμε τις πιπεριές στο φούρνο για περίπου 10-12 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε με μεμβράνη, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε τις πιπεριές και προσθέτουμε το βαλσάμικο και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προαιρετικά περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι. Κόβουμε τα μισά κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες - περίπου ένα εκατοστό - και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα τοποθετούμε αραιά σε ένα ταψί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 5-6 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες με μαντολίνο ή αποφλοιωτή για τις πατάτες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ωμά και ψημένα κολοκυθάκια, το χυμό με το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδικά, τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά. Τοποθετούμε σε πιάτα ή μεγάλο μπολ, περιχύνουμε τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και γαρνίρουμε με μπούκοβο και Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Tip

Το κολοκυθάκι είναι ένα λαχανικό της άνοιξης και αποτελείται από 90-95% νερό που το κάνουν εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο όσον αφορά τα μέταλλα και τις βιταμίνες όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνη C. Στην παραπάνω συνταγή έχουμε ψημένα κολοκυθάκια που απογειώνουν τη γεύση τους και ωμά για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Σε συνδυασμό με τα φουντούκια που είναι ένας διατροφικός θησαυρός έχουμε μια πανδαισία γεύσεων και φυσικής ασπίδας του οργανισμού. Προαιρετικά προσθέστε φέτα ή πικάντικη γραβιέρα και θα έχετε ένα πλήρες κύριως γεύμα.

Η Σαρακοστή είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας και τώρα που «Μένουμε Σπίτι», είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε συνταγές που όχι μόνο θα μας αποτοξινώσουν αλλά και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η φύση μας τα δίνει όλα απλόχερα, γιατί όχι να μην τα ωφεληθούμε μέσα από μια σαλάτα με φρέσκα και ψητά κολοκυθάκια και Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά? Ας μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί κανόνες της νηστείας θυμίζουν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.