icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Νηστίσιμα καλτσόνε με γέμιση μεσογειακών λαχανικών

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • 1 φλ. χλιαρό νερό + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 ½ κ.γ. μαγιά ξηρή

Για τη γέμιση (2 μεγάλα καλτσόνε):

  • 1 κ.σ. κλασσικό ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για επάλειψη, Χρυσελιά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 400 γρ. ανάμικτα σοταρισμένα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, κόκκινες πιπεριές)
  • 100 γρ. φύλλα σπανάκι baby
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον, για γαρνιτούρα
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • 100 γρ. γλυκό τραχανά

Εκτέλεση

    • Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
    • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
    • Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
    • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη.
    • Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά.
    • Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου.
    • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
    • Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.
    • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

  1. Για τη γέμιση:

    • Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
    • Προσθέτουμε τα ανάμικτα λαχανικά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
    • Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό, την κρέμα βαλσάμικου, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε λίγο ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά.
    • Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζουμε και απλώνουμε στο μισό κάθε δίσκου.
    • Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.
    • Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί, που πριν βάλαμε στο φούρνο, για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή, αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα.
    • Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο.
    • Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
    • Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε