Συνταγές
Οικονομικές
Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο
Υλικά:
10-12 μπιφτέκια
Για τα μπιφτέκια:
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός)
- 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
- 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
- Μισή κούπα γάλα
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά ξύδι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Ρίγανη και δυόσμος
Για τις πατάτες:
- 4-5 πατάτες μέτριες
- Χυμός από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- Λίγη μουστάρδα
- Λίγη ρίγανη
- Ελαιόλαδο Χρυσελιά
Εκτέλεση
-
Μουσκεύουμε καλά το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
-
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί (ή την τριμμένη φρυγανιά), το κρεμμύδι και την ντομάτα, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μαϊντανό, ρίγανη και δυόσμο.
-
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά και κατόπιν αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο.
-
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
-
Τις ρίχνουμε στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
-
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και μισό φλυτζάνι νερό.
-
Ανακατεύουμε καλά να πάρουν οι πατάτες όλα τα αρώματα και τους χυμούς και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200 C για 45 λεπτά περίπου στον αέρα.
-
Όσο ψήνονται οι πατατούλες, πλάθουμε τον κιμά σε μέτρια μπιφτέκια. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια επάνω στις πατάτες.
-
Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα μπιφτέκια στη μέση του ψησίματος.