icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Μπιφτέκια με παντζάρι και φασολάκια με πέστο παντζαριού.

Υλικά:

για 8-10 μπιφτέκια

  • 500 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια ελιά
  • 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γρ. παντζάρια ψιλοκομμένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κτψ)
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.γ. ξύδι Balsamico λευκό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι

Για το πέστο παντζαριού:

  • 200 γρ. παντζάρια βρασμένα ή κτψ
  • 20 γρ. καρύδια
  • 60 γρ. παρμεζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Για το συνοδευτικό:

  • 450 γρ. Φασολάκια στρογγυλά (για ευκολία στο βράσιμο κτψ)

Εκτέλεση

  1. Για τα μπιφτέκια Λίντστρομ

    1. Προετοιμάζετε το παντζάρι Βάζετε σε κατσαρολάκι νερό να βράσει και ρίχνετε μέσα τα παντζάρια (400γρ,) να βράσουν. Τα αφαιρείτε και τα περνάτε κάτω από κρύο νερό για να είναι εύκολο να τα κόψετε. Όταν κρυώσουν λίγο, τη μισή ποσότητα που θα μπει στα μπιφτέκια, την κόβετε σε μικρά κομματάκια-κυβάκια μικρότερα από 1 εκ. Η υπόλοιπη ποσότητα θα πολτοποιηθεί αργότερα όταν κάνετε το πέστο. 2. Ζυμώνετε τα μπιφτέκια Σε μεγάλο μπολ συνδυάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση των μπιφτεκιών και τα ζυμώνετε. Στη συνέχεια τα πλάθετε και τα τοποθετείτε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και στο χρόνο αυτό ετοιμάζετε το πέστο παντζαριού. 3. Ψήνετε τα μπιφτέκια Τα ψήνετε σε σχαροτήγανο που έχει κάψει σε εστία με δυνατή ένταση αφού το έχετε περάσει με ελάχιστο λάδι με το πινέλο. Γυρνάτε τα μπιφτέκια με λαβίδα ανά δίλεπτο μέχρι να κάνουν μαύρες γραμμώσεις κάθετες μεταξύ τους (περίπου 8 λεπτά). Μετά τα δυο πρώτα γυρίσματα μπορείτε να χαμηλώσετε την ένταση στο 6-7. Τα αφαιρείτε και τα διατηρείτε ζεστά αν χρειάζεται σε ξύλο κοπής με αλουμινόχαρτο από πάνω.

  2. Φτιάχνετε το πέστο

    Όσο τα μπιφτέκια σφίγγουν στο ψυγείο, συνδυάζετε τα υλικά του πέστο σε πολυκόφτη και φτιάχνετε το πέστο. Το δοκιμάζετε και κάνετε ενδεχομένως διορθώσεις σε οξύτητα με το ξύδι ή στο αλάτι.

  3. Ετοιμάζετε τα φασολάκια

    Όσο ψήνετε τα μπιφτέκια σε κατσαρολάκι βάλτε νερό να βράσει και αφού κοχλάσει, ρίξτε τα φασολάκια να βράσουν (3-4 λεπτά για τα κτψ). Σουρώστε και είναι έτοιμα! Φασολάκια στρογγυλά με πέστο παντζαριού

Σερβίρισμα

Σερβίρετε από δυο μπιφτέκια στο πιάτο, με τα φασολάκια δίπλα και το πέστο πάνω τους και δημιουργείτε ένα πιάτο με ένταση χρωμάτων, γεύσεων και υφών.

Chef's note

“Το εξαιρετικό με τη συνταγή αυτή είναι ότι απογειώνει τη γεύση των μπιφτεκιών μέσα από έντονες, αντιθετικές γεύσεις και υφές. Κυριαρχεί η γλύκα απ’ το παντζάρι που καθώς χάνει υδρατμούς στο ψήσιμο, αφρατεύει το μπιφτέκι. Απ’ την άλλη, οι κάπαρες, το ξύδι και η Worcestershire sauce, δημιουργούν οξύτητα και umami φέρνοντας μια ιδανική ισορροπία στη γλύκα του παντζαριού.”