icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Μπακαλιαροντολμάδες

Υλικά:

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
  • 1 ½ κιλό λάχανο
  • 1 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φυλλαράκια άνηθο
  • 200 γρ. ντομάτα, στον τρίφτη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό, από το προηγούμενο βράδυ, αλλάζοντας 4-5 φορές το νερό.

  2. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο, βγάζουμε πέτσες, κόκκαλα και τον κόβουμε σε ψιλά κομμάτια.

  3. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζουμε το λάχανο.

  4. Χωρίζουμε από το λάχανο τα φύλλα ένα-ένα αφαιρώντας το σκληρό κοτσάνι.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το ρύζι με τον μπακαλιάρο.

  6. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά.

  7. Στην επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα και κόβουμε τα πολύ μεγάλα φύλλα στη μέση κατά μήκος.

  8. Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση ανά λαχανόφυλλο, κλείνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σαν ρολό.

  9. Στρώνουμε τον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με τα χοντρά κοτσάνια, που είχαμε αφαιρέσει από το λάχανο και με τα σχισμένα λαχανόφυλλα, που δεν χρησιμοποιήσαμε στο τύλιγμα.

  10. Μεταφέρουμε τους μπακαλιαροντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα στην κατσαρόλα. Τους τοποθετούμε στη σειρά, τον έναν σφιχτά δίπλα στον άλλο για να μην ξετυλιχτούν και τους περιχύνουμε με 2 ποτήρια ζεστό νερό.

  11. Ρίχνουμε από επάνω το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ξανά.

  12. Σκεπάζουμε τους μπακαλιαροντολμάδες με μερικά φύλλα λάχανου και στη συνέχεια με ένα πιάτο, τοποθετημένο ανάποδα, έτσι ώστε να καλύπτει τους μπακαλιαροντολμάδες και με το βάρος του να τους κρατά στη θέση τους.

  13. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 45 - 55 λεπτά.

  14. Γαρνίρουμε τους μπακαλιαροντολμάδες με ψιλοκομμένο άνηθο και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1711/Mpakaliarontolmades)