icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Μουστοκούλουρα

Υλικά:

ΧΡΟΝΟΣ: 50 min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 25-35 κουλούρια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2

ΥΛΙΚΑ:

  • ¼ φλ. μπράντι
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. πετιμέζι
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C.

  2. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο μπράντι.

  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σύρμα.

  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μελάσα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπράντι, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

  6. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.

  7. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που επιθυμούμε.

  8. Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν. (συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1634/Moystokoyloyra)