Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μουστοκούλουρα
Υλικά:
ΧΡΟΝΟΣ: 50 min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 25-35 κουλούρια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
ΥΛΙΚΑ:
- ¼ φλ. μπράντι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ μπέικιν πάουντερ
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. πετιμέζι
- ½ φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C.
-
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο μπράντι.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σύρμα.
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μελάσα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
-
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπράντι, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
-
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
-
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που επιθυμούμε.
-
Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν. (συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1634/Moystokoyloyra)