
Δ. Σκαρμούτσος

Συνταγές
Μοσχαράκι στιφάδο με λαχανικά και άσπρη σάλτσα

Υλικά:
- 800 γρ. μοσχάρι νουά, κομμένο σε κυβάκια
- 1 λίτρο νερό
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, με 5-6 γαρύφαλλα καρφωμένα πάνω του
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1 ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (σέλινο, δάφνη, δεντρολίβανο κ.τ.λ.)
- 1 κ.σ. ανάμεικτους κόκκους πιπεριού
- 3 καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 12 κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 12 μανιτάρια, ολόκληρα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 2 κρόκοι αβγών
- μία πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 3-4 κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση
-
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό βάζουμε το κρέας και το βράζουμε ξαφρίζοντάς το κατά διαστήματα.
-
Ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, το σκόρδο, το μπουκέτο μυρωδικών, τους κόκκους πιπεριού, τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα καρότα.
-
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
-
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε.
-
Ρίχνουμε στο τηγάνι 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό του κρέατος που βράσαμε, μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα μπολ σουρώνουμε τον ζωμό του κρέατος από την κατσαρόλα και πετάμε το μπουκέτο μυρωδικών και το κρεμμύδι.
-
Αφήνουμε το ζωμό σε χαμηλά φωτιά να βράσει, μέχρι να γίνει σάλτσα.
-
Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντάς το συνέχεια.
-
Προσθέτουμε τους κρόκους αβγών, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
-
Ρίχνουμε το μίγμα λίγο -λίγο στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια για να διαλυθεί και γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
-
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε στη σάλτσα το κρέας, τα καρότα και τα λαχανικά που έχουμε ετοιμάσει και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά να ενωθούν οι γεύσεις.
-
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2061/Moscharaki-stifado-me-lachanika-kai-aspri-saltsa)