icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή βελούδινη

Υλικά:

Υλικά για ένα μπολ (ορεκτικό για 8-12 άτομα)

  • 4 μελιτζάνες φλασκιές
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ. σ. μουστάρδα Dijon σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 ml. λευκό ξίδι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά (ή για πιο ελαφριά εκδοχή βάλτε κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά)
  • Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψήστε μελιτζάνες και πιπεριές

    Τρυπήστε τις μελιτζάνες με πιρούνι, ώστε να διαφύγουν οι ατμοί στο ψήσιμο και βάλτε τες να ψηθούν στα κάρβουνα μαζί με τις πιπεριές. Θα πάρουν περί τα 20’ με 30’. Βγάλτε πρώτα τις πιπεριές που θα μαυρίσουν πιο γρήγορα και μετά τις μελιτζάνες που χρειάζονται 5 λεπτά ακόμη. Αν δεν έχετε κάρβουνα εύκολα, ψήστε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι και τις πιπεριές σε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Στη συνέχεια καθαρίστε από τα μαυρισμένα φλούδια τις πιπεριές και κόψτε και πετάξτε το κοτσάνι και τα σπόρια. Στις ψημένες μελιτζάνες αφαιρέστε το κοτσάνι, αλλά μην αφαιρέσετε πάνω από τη μισή καμμένη φλούδα. Την μαύρη καπνισμένη φλούδα την θέλουμε στην συγκεκριμένη μελιτζανοσαλάτα για να δώσει την έντονη καπνιστή γεύση και τα στίγματα στο χρώμα.

  2. Ετοιμάστε τη βάση μιας “μαγιονέζας”

    Όσο ψήνονται τα λαχανικά, εσείς συνδυάστε τους δυο κρόκους, τη μουστάρδα και το ξίδι σε ένα μίξερ και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα να αρχίσει να πήζει. Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο αν προτιμάτε πιο ελαφριά εκδοχή) μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα και να δημιουργήσει τη γνωστή πηχτή υφή της μαγιονέζας. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Δεν βάζετε λεμόνι στη συγκεκριμένη παρασκευή , ούτε προσθέτετε πολύ περισσότερο λάδι απ’ τη δοσολογία (που θα το έπαιρνε), γιατί απλά αυτή η “μαγιονέζα” αποτελεί τη βάση σύνδεσης της μελιτζανοσαλάτας που θα δημιουργήσει την τελική βελούδινη υφή της.

  3. Φτιάξτε τη μελιτζανοσαλάτα

    Βάλτε στο μπλέντερ, τις μελιτζάνες (τις μισές η και περισσότερες, με τη καμμένη φλούδα), τις σκελίδες του σκόρδου και τις πιπεριές. Από πάνω ρίξτε όλη τη βάση της μαγιονέζας. Χτυπήστε τα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενοποιηθούν όλα σε μια βελούδινη υφή και τα μαύρα στίγματα απ’ τη φλούδα της μελιτζάνας να γίνουν τόσο μικρά όσο η μύτη ενός ξυσμένου μολυβιού.

Tip

Κάθε φορά που κάνετε μαγιονέζα, να θυμάστε ότι τα υλικά πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς δεν μπορεί να πήξει.

Σερβίρισμα

Μεταφέρετε σε μικρά μπολ και σερβίρετε με νόστιμα διαφορετικά αρτύματα, παξιμάδια ή κριτσίνια. Η συγκεκριμένη μελιτζανοσαλάτα ενδείκνυται ως ορεκτικό καλωσορίσματος.

Chef's note

Δύο απλές παρασκευές που παντρεύονται σε ένα μπλέντερ σε μια συνολική διαδικασία που φτάνει περίπου στα 45’. Σχεδόν όλος ο χρόνος καταναλώνεται στο να ψήσετε και να καπνίσετε τις μελιτζάνες, ειδικά εφόσον χρησιμοποιήσετε κάρβουνα όπως εμείς. Πάντως και σε γκαζάκι να ψήσετε τις μελιτζάνες πάνω από 8 λεπτά στη καθεμία δεν θα κάνετε.