Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μελιτζάνες βεντάλια με χαλούμι και ντομάτα
Υλικά:
- 150 γρ. χαλούμι, τριμμένο
- 2 μέτριες μελιτζάνες μακρόστενες
- αλάτι, κατά βούληση
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φλ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε στρόγγυλες φέτες
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 50 γρ. παρμεζάνα
- φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
-
Μουσκεύουμε το χαλούμι σε κρύο νερό και το αφήνουμε μέχρι να το χρειαστούμε.
-
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σαν βεντάλια. Κρατάμε ατόφιο το κοτσάνι και 2 εκ. κάτω από αυτό. Ξεκινάμε να κόβουμε τις λωρίδες κάτω από τα 2 εκ. και μέχρι το τέλος.
-
Βάζουμε σε τρυπητό τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
-
Ξεπλένουμε με κρύο νερό, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις απλώνουμε ανοιχτά σε λαμαρίνα του φούρνου που πριν έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
-
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
Για τη σάλτσα:
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
-
Ρίχνουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
-
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
-
Στο ίδιο ταψί – λαμαρίνα που χρησιμοποιήσαμε πριν, ανοίγουμε καλύτερα τις φέτες της μελιτζάνας και γεμίζουμε, σε κάθε άνοιγμα, με σάλτσα, φέτες ντομάτας και μπόλικο τριμμένο χαλούμι.
-
Συνεχίζουμε καταυτόν τον τρόπο με κάθε φέτα μελιτζάνας.
-
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοψηθούν μελιτζάνα και χαλούμι.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε. (Συνταγή από τον Σεφ: Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1936/Melitzanes-ventalia-me-haloymi-kai-ntomata)