Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι, κουκουνάρι και κιμά

Υλικά:
- 10 μελιτζάνες μέτριες
- Αλάτι, κατά βούληση
- 3/4 φλίτζαν ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κουκουνάρι
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, κατά βούληση
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ½ φλίτζαν ρύζι νυχάκι
- 3 φλίτζαν νερό + 1/2 φλίτζαν νερό
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον, για γαρνιτούρα
- 1 λεμόνι, σε φέτες, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
-
Κόβουμε το επάνω μέρος κάθε μελιτζάνας και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το περιεχόμενο και το ψιλοκόβουμε.
-
Ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι στο εσωτερικό της μελιτζάνας, ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
-
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.
-
Ρίχνουμε το σκόρδο και το κουκουνάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να ψήνεται.
-
Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το φύλλο δάφνης και τέλος τη σάρκα μελιτζάνας.
-
Ρίχνουμε το ρύζι, λίγο ακόμη αλατοπίπερο, 3 φλ. νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και μόλις κρυώσει λίγο, γεμίζουμε με το μείγμα τα «κύπελα» από τις μελιτζάνες.
-
Τοποθετούμε στο ταψί, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφού ρίξουμε γύρω από τις μελιτζάνες ½ φλ. νερό καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
-
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
-
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
-
Βγάζουμε από το φούρνο, σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και μία φέτα λεμονιού. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2186/Melitzanes-gemistes-me-ryzi-koykoynari-kai-kima)