icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, λαχανικά και μυρωδικά.

Υλικά:

  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 200 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. σελινόριζα ή σέλερι
  • ½ φλ. καρότο τριμμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. κάλαντο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. λευκό ή κόκκινο κρασί
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Για το σερβίρισμα:

  • Πατάτες φούρνου
  • Φρέσκα μυρωδικά
  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Ελαιόλαδο Χρυσελιά

Εκτέλεση

  1. Χαράζουμε ή για ευκολία κόβουμε κατά μήκος ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα και προσεκτικά βγάζουμε τη σάρκα από το εσωτερικό τους αφήνοντας όσο πιο λίγο γίνεται και την ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες και τη σάρκα τους σε αλατισμένο κρύο νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο Χρυσελιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τις μελιτζάνες αφού πρώτα τη στραγγίξουμε, το καρότο και τη σελινόριζα και συνεχίζουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από τη μελιτζάνα. Προσθέτουμε τους κιμάδες και το σκόρδο ανακατεύοντας να μη σβολιάσει. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά, τις κλείνουμε με τα καπάκια που είχαμε κρατήσει (αν δεν έχουμε κόψει καπάκια σκεπάζουμε με λαδόκολλα) και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά έως ότου μαλακώσει και ψηθεί η μελιτζάνα. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, ελαιόλαδο Χρυσελιά, γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά που θα απογειώσουν τη γεύση.

Tip

Οι μακριές μαύρες μελιτζάνες τύπου Τσακώνικες ή Λαγκαδά είναι λεπτόφλουδες, και υπερτερούν γευστικά αφού έχουν μια γλυκιά γεύση, με μια ανεπαίσθητη αψάδα. Η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φελλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6 και τη βρίσκουμε σε πολλές αγαπημένες συνταγές

Υπάρχουν άπειρες συνταγές σε όλο τον κόσμο με μελιτζάνες και κρέας. Στην Ελλάδα έκτος από τον παραδοσιακό μας μουσακά και παπουτσάκια συναντάμε τις μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχαράκι, με αρνί στο φούρνο με χοίρινο, στη γάστρα και πολλές άλλες συνταγές. Σήμερα μαγειρεύουμε μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά και θα τις συνοδέψουμε με πατάτες φούρνου, γιαούρτι και ελαιόλαδο Χρυσελιά, μια συνταγή που θα ξετρελάνει την οικογένεια.