icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο, μαριναρισμένα με ελαιόλαδο Χρυσελιά, μπαχαρικά και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι

Υλικά:

Υλικά για τα μανιτάρια:

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι:

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/3 φλιτζάνι ταχίνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για το σερβίρισμα:

  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 6 αραβικές ή ελληνικές πίτες
  • Ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τα μανιτάρια για να δέσουν τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250℃ στο γκριλ και αέρα. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί, αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες με το χέρι. Τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το ελαιόλαδο Χρυσελιά, ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε τα μανιτάρια έτσι ώστε να μην ακουμπάνε πολύ μεταξύ τους. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά, έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα και αρχίζουν να γίνονται τραγάνα. Σερβίρουμε τα μανιτάρια μαζί με ψημένες πίτες, τη σάλτσα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας όπως πατάτες τηγανιτές, σαλάτα λάχανο - καρότο, ρύζι, πράσινη σαλάτα, κτλ. Έτσι ώστε ο καθένας να κάνει τον συνδυασμό που του αρέσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τυλίξουμε τις πίτες σαν πίτα γύρο και κανένας δεν θα καταλάβει ότι δεν έχει κρέας.

Tip

Τα μανιτάρια περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους, θερμίδων και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν την ιδανική επιλογή για μια δίαιτα. Επίσης τα μανιτάρια λόγω των πρωτεϊνών και της υψηλής θρεπτικής άξιας τους σε συνδυασμό με το ταχίνι θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους.

Θέλετε να μαγειρέψετε κάτι εύκολο, γρήγορο και υγιεινό για αυτούς που αγαπάτε; Σήμερα μαγειρεύουμε μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο, μαριναρισμένα με ελαιόλαδο Χρυσελιά και μπαχαρικά, τα συνοδεύουμε με σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι και ότι τραβάει η όρεξη σας. Ένα έδεσμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, αφού τα μανιτάρια έκτος από την υψηλή γαστρονομική και θρεπτική αξία τους, δίνουν πλούσια και όμοια υφή με το κρέας και αποτελούν άριστο υποκατάστατό του.