icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Μακαρόνια με κιμά – “Η Γρήγορη Συνταγή”

Υλικά:

(για 4 ατόμα)

  • 500 γρ. σπαγγέτι (εναλλακτικά: ταλιατέλες ή βίδες ή πένες)
  • 400 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 6 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι κανέλας
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 70 μλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 100 μλ. κόκκινο κρασί
  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας (ή 250 γρ. σάλτσα από τριφτή ντομάτα)
  • αλάτι, πιπέρι
  • χοντρό αλάτι, για το βράσιμο των ζυμαρικών
  • τριμμένο τυρί κατά βούληση

Απαραίτητος Εξοπλισμός:

  • Μαχαίρι Chef
  • Πολυκόφτης
  • Αντικολλητικό Τηγάνι 30 ε.
  • Αντικολλητική Κατσαρόλα 26 εκ.
  • Κουτάλα για ζυμαρικά
  • Μπρίκι
  • Σουρωτήρι ζυμαρικών

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

    Περνάτε σταδιακά το κρεμμύδι, τα κλωνάρια του σέλινου και το καρότο απ’ τον πολυκόφτη, για να τα ψιλοκόψετε.

  2. Σοτάρετε λαχανικά και μπαχαρικά & βάζετε το νερό να βράσει:

      Σε 30εκ. αντικολλητικό τηγάνι (που χωράει όλη τη σάλτσα κιμά και τα ζυμαρικά) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση και ρίχνετε τα 3 ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλινο), τα μπαχαρικά (δάφνη, κανέλα , μπαχάρι) και το σκόρδο πολτοποιημένο. Ανακατεύετε και αφήνετε να μελώσουν τα λαχανικά σε χαμηλή ένταση για 5-6 λεπτά, καθώς τα μπαχαρικά εντείνουν τα αρώματά τους. Παράλληλα βάζετε σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα No 26, περίπου 5 λίτρα νερού και την τοποθετείτε σε εστία με δυνατή ένταση και με το καπάκι κλειστό, για να βράσουν, γρήγορα.

  3. Σοτάρετε τον κιμά:

    Ανεβάζετε την ένταση της εστίας και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε κάθε τόσο ώστε να πάρει χρώμα παντού, επί περίπου 5-7 λεπτά, σπάζοντας τους σβόλους του κιμά.

  4. Βράζετε τα ζυμαρικά:

    Όταν το νερό βράσει και σε συντονισμό με το 5ο στάδιο ολοκλήρωσης της σάλτσας, θα αφαιρέσετε το καπάκι της κατσαρόλας, θα ρίξετε 2 κ.σ. κοφτές, χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει θα προσθέσετε τα ζυμαρικά. Βάλτε το χρονόμετρο να σας θυμίσει να τα βγάλετε 30” πριν τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

  5. Χαμηλώνετε την ένταση στην εστία, προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε να πάρει χρώμα και γεύση ο κιμάς. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ντοματοπολτό εφόσον θέλετε τη πιο γρήγορη εκδοχή της συνταγής με περισσότερη ένταση και γλύκα ντομάτας. Αν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση ντομάτας, χρησιμοποιήστε την τριμμένη ντομάτα, που όμως θα πάρει περί τα 5 λεπτά περισσότερα στο μαγείρεμα για να φύγουν τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε τόσο για όσο χρόνο θα χρειαστούν τα ζυμαρικά να βράσουν και μετά σβήνετε την εστία και αφαιρείτε δάφνες, κανέλα και μπαχάρια.

  6. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αν θέλετε να τα σουρώσετε, κρατείστε ένα μπρίκι απ’ το νερό που έβρασαν γιατί μπορεί να χρειαστεί στα δεύτερα πιάτα ή στην ανάμειξη με τη σάλτσα κιμά. Εναλλακτικά μπορείτε με την ειδική κουτάλα να ρίξετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα κιμά και να τα ανακατεύετε σταδιακά, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Tip

Εύκολη και καθημερινή συνταγή που έχει φτιαχτεί για να ολοκληρωθεί σε 30’.  Αν έχετε 10 λεπτά ακόμη δώστε λίγο ακόμη χρόνο στο μέλωμα των λαχανικών που θα προσφέρει πιο βαθιά γεύση στη σάλτσα και χρησιμοποιείστε σάλτσα τριμμένης ντομάτας αντί για πελτέ, που θέλει κάποια ώρα για να εξατμιστούν τα υγρά της. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν γευστικοί συμβιβασμοί στη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε αμέσως μόλις είναι έτοιμο το φαγητό απ’ το τηγάνι στα πιάτα. Πασπαλίζετε κατά βούληση με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο δεύτερο πιάτο, αναζωογονείτε τα μακαρόνια με λίγο απ’ το νερό γεμάτο άμυλο όπου έβρασαν, που είχατε κρατήσει στο μπρίκι.

Chef's note

Τα μακαρόνια με κιμά, είναι η συνταγή που το μέσο Ελληνικό σπίτι κάνει κάθε 10 μέρες, σύμφωνα με τις έρευνες. Εικάζω λοιπόν ότι μαζί με τα μπιφτέκια, είναι η πιο δημοφιλής οικιακή συνταγή στη χώρα. Και μια και έχω εμπειρία γονιού, είναι πεπεισμένος ότι είναι και η πιο δημοφιλής συνταγή ανάμεσα στα παιδιά.
Όταν έλεγα στις κόρες μου σαν πιτσιρίκια, ότι σήμερα έχουμε μακαρονάδα με κιμά, ο ενθουσιασμός τους χτυπούσε κόκκινο και η προσμονή τους εκβίαζε το χρόνο όπως συμβαίνει με όλες τις λιχουδιές που τα παιδιά σου κάνουν εξαιρετικά σαφές το ‘τα θέλω τώρα μπαμπά, πεινάω πολύ μπαμπά, άντε βρε μπαμπά’!
Στο σπίτι μας όμως είχαμε μπει στη λογική ότι δεν κάνουμε “μακαρόνια με κιμά” κατά την Ελληνική γαστρονομική παράδοση, αλλά πάστα Μπολονέζ, κατά την Ιταλική λογική. Που σημαίνει ότι η σάλτσα στη καλύτερη θέλει περί τη μια ώρα με τη δικιά μου γρήγορη εκδοχή της Μπολονέζ ή 5 ώρες σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή του ραγού Μπολονέζ.
Όμως κάποιες φορές σαφώς δεν μπορείς να περιμένεις για να βγει στο τραπέζι μια νόστιμη Μπολονέζ γεμάτη σπιτική θαλπωρή, ειδικά όταν έρχεσαι αργά απ’ το γραφείο και τα παιδιά λυσσάνε στη πείνα. Οπότε ως απάντηση σε αυτή ακριβώς την ανάγκη, δημιούργησα τη δικιά μου γρήγορη, πιο Ελληνικής λογικής σάλτσα κιμά, με επηρεασμό βέβαια απ’ τη Μπολονέζ μου και στόχο να μου παίρνει απ’ την αρχή ως το τέλος 30’.
Η λογική της γρήγορης συνταγής για μακαρόνια με κιμά δεν θυσιάζει κανένα βασικό υλικό που δίνει νοστιμιά, απλά επιταχύνει κάποια στάδια. Ταυτόχρονα η σάλτσα κιμά έχει όλα τα βασικά μπαχαρικά και αρωματικά που συνηθίζονται στην κλασική Ελληνική προσέγγιση (σκόρδο, δάφνη, κανέλα, μπαχάρι) . Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εξοικονομείται καθώς αντί για σάλτσα από τριμμένες ντομάτες που θα έμπαινε κανονικά, μπαίνει ντοματοπολτός που επειδή δεν έχει υγρά να πρέπει να εξατμιστούν, γλυτώνει 5-8 λεπτά σε χρόνο.