icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Λούτσοι στο φούρνο

Υλικά:

(για 4 άτομα)

  • 1 κιλό λούτσοι καθαρισμένοι από έντερα και βράγχεια (δεν χρειάζονται ξελέπισμα) και πλυμένοι
  • 100 ml. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 καρότα κομμέτα σε φέτες κατά μήκος
  • ½ πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
  • ¼ φινόκιο σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια
  • 6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
  • 5-6 κόκκοι πιπέρι
  • 10 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 φύλλο δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

  2. Ετοιμάζετε τους λούτσους: Σε μακρόστενο γυάλινο ή κεραμικό ταψί (αισθητικών προδιαγραφών ώστε να μπορείτε να σερβίρετε απ’ αυτό) απλώνετε τις ροδέλες κρεμμυδιού, τις πιπεριές και τα καρότα και ακουμπάτε τους λούτσους πάνω τους. Γεμίζετε τις κοιλιές των ψαριών με λίγο σκόρδο και σέλινο, τους ρίχνετε το κρασί, το λάδι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, αλάτι και πιπέρι. Τους βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο (για διπλάσια ποσότητα ψαριού υπολογίστε επιπλέον 15 – 20 λεπτά περίπου).

Tip

Όσον αφορά τα κρεμύδια που θα χρησιμοποιήσετε, από Αύγουστο ως Σεπτέμβρη προτιμήστε το ζακυνθινό που είναι «το απόλυτο κρεμμύδι», εκτός εποχής βάλτε κανονικό, άσπρο.

Σερβίρισμα

Μια και δεν θα χρειαστεί επέμβαση απ’ τη στιγμή που το σκεύος μπαίνει στο φούρνο, η διάταξη των σχημάτων των υλικών αξίζει να γίνει με κέφι και “αρχές αισθητικής”. Το αισθητικό μέρος ενισχύει και ολοκληρώνει την απόλαυση του πιάτου.