Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Λάχανο με ραγού από μοσχαρίσιο κιμά
Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο άσπρο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 καρότα, τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 κόκκινες πιπεριές γλυκές, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κύβο κότας
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
Εκτέλεση
-
Πλένουμε πολύ καλά το λάχανο, αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το χόνδρο του, κόβουμε το υπόλοιπο σε μεγάλα κομμάτια και τα ξαναπλένουμε.
-
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα φύλλα του λάχανου για 10 λεπτά.
-
Αφαιρούμε τα φύλλα λάχανου από την κατσαρόλα, τα σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τα χοντροκόβουμε.
-
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
-
Ρίχνουμε τα καρότα, την πιπεριά, τον πελτέ ντομάτας, τον κύβο κότας και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί ο κιμάς και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά.
-
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζεματισμένο λάχανο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
-
Προσθέτουμε 1/2 φλ. ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη .
-
Πασπαλίζουμε το φαγητό με το μαϊντανό και το σερβίρουμε ζεστό. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2020/Lachano-me-ragoy-apo-moscharisio-kima)