Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κρεμώδης λευκή φασολάδα με γραβιέρα Κρήτης
Υλικά:
- 400 γρ. φασόλια, μουλιασμένα από το βράδυ
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για γαρνιτούρα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1 κύβο κότας
- 4 ποτήρια νερό
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, φρέσκο, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
-
Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
-
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και ξεπλένουμε.
-
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια, χωρίς να τα αλατίσουμε, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
-
Σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.
-
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο κα μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
-
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Ρίχνουμε τα φασόλια, τη δάφνη, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο κότας και 4 ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά.
-
Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
-
Αφαιρούμε προσωρινά την κατσαρόλα από τη φωτιά.
-
Κρατάμε στην άκρη μερικά φασόλια για τη γαρνιτούρα.
-
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να πάρουμε μία σούπα με βελούδινη υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
-
Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-6 λεπτά.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, γαρνίρουμε με το δεντρολίβανο και μερικά ολόκληρα φασόλια.
-
Ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σερβίρουμε. (Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2090/Kremodis-leyki-fasolada-me-graviera-Kritis)