Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κρεμμύδια γεμιστά με μπεσαμέλ και ποικιλία τυριών
Υλικά:
- 8 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και πλυμένα
- 1 φλίτζαν τυρί έμενταλ, τριμμένο
- 1 φλίτζαν μοτσαρέλα, τριμμένη
- 1 φλίτζαν παρμεζάνα, τριμμένη
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι
- 225 ml γάλα, χλιαρό
- 1 αβγό, κρόκο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, κατά βούληση
- 600 γρ. ζωμό κότας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Κλωναράκια θυμάρι, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
-
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε για 3-4 λεπτά.
-
Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
-
Κόβουμε τα καπάκια από τα κρεμμύδια και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους, την πολτοποιούμε σε ένα μούλτι και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
-
Προσθέτουμε στο μπολ το έμενταλ, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
-
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη σβολιάσει και να μην πάρει χρώμα.
-
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να δέσει η μπεσαμέλ.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά.
-
Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο μείγμα με τα τυριά και την ψίχα κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά.
-
Μοιράζουμε το μείγμα στα κρεμμύδια και κλείνουμε με το καπάκι τους.
-
Τοποθετούμε τα γεμιστά κρεμμύδια σε ένα ταψί και ρίχνουμε γύρω γύρω το ζωμό.
-
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
-
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
-
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2173/Kremmydia-gemista-me-mpesamel-kai-pikilia-tyrion)