icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Κρεμμύδια γεμιστά με μπεσαμέλ και ποικιλία τυριών

Υλικά:

  • 8 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και πλυμένα
  • 1 φλίτζαν τυρί έμενταλ, τριμμένο
  • 1 φλίτζαν μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 1 φλίτζαν παρμεζάνα, τριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 225 ml γάλα, χλιαρό
  • 1 αβγό, κρόκο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Πιπέρι, κατά βούληση
  • 600 γρ. ζωμό κότας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Κλωναράκια θυμάρι, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε για 3-4 λεπτά.

  3. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.

  4. Κόβουμε τα καπάκια από τα κρεμμύδια και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους, την πολτοποιούμε σε ένα μούλτι και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

  5. Προσθέτουμε στο μπολ το έμενταλ, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και αφήνουμε στην άκρη.

  6. Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

  7. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη σβολιάσει και να μην πάρει χρώμα.

  8. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να δέσει η μπεσαμέλ.

  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά.

  10. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο μείγμα με τα τυριά και την ψίχα κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά.

  11. Μοιράζουμε το μείγμα στα κρεμμύδια και κλείνουμε με το καπάκι τους.

  12. Τοποθετούμε τα γεμιστά κρεμμύδια σε ένα ταψί και ρίχνουμε γύρω γύρω το ζωμό.

  13. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

  14. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

  15. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2173/Kremmydia-gemista-me-mpesamel-kai-pikilia-tyrion)