Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κεφτεδάκια με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας
Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φέτα ψωμί, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
- 1 αβγό, χτυπημένο
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- φύλλα μαϊντανού, για γαρνιτούρα
Για τη σάλτσα:
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 4 πράσινες πιπεριές κέρατα, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- 4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Για τα κεφτεδάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, την ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
-
Πλάθουμε 12 κεφτεδάκια.
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές για λίγο, ίσα ίσα να ροδίσουν.
-
Τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
-
Για τη σάλτσα:
Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
-
Σβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
-
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και μετά από 2-3 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία.
-
Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και οι κεφτέδες και να μείνουν με τη σάλτσα τους χωρίς περιττά υγρά. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1880/Keftedakia-me-piperies-kai-saltsa-ntomatas)