Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Καλαμαράκια με σάλτσα βασιλικού
Υλικά:
- 1 κιλό καλαμαράκια, κομμένα σε ροδέλες
- 4 φλ. ζωμό λαχανικών
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 10-12 φύλλα μαϊντανό
- 1/3 φλ. κουκουνάρι
- 1 φλ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- ½ φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
-
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε το ζωμό των λαχανικών, τη δάφνη, το μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει.
-
Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το κουκουνάρι για 3 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.
-
Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το βασιλικό, το σκόρδο, πιπέρι και λίγο αλάτι ακόμη και χτυπάμε.
-
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-
Βάζουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και χτυπάμε.
-
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη με το μπλέντερ.
-
Στραγγίζουμε τα καλαμαράκια, τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα βασιλικού και ανακατεύουμε πολύ καλά. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1714/Kalamarakia-me-saltsa-basilikoy)