icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Ηπειρωτική πίτα με κοτόπουλο, ρύζι και χωριάτικο φύλλο ζυμωμένο με ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

Για το φύλλο:

  • 5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1-1/3 φλ. περίπου χλιαρό νερό
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, κομμένο σε 8 μερίδες
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο Χρυσελιά συν έξτρα για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων
  • 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα χοντροκομμένα
  • 2/3 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με τα 2 κρεμμύδια, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα καρότα για περίπου μια ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον ζωμό του. Σουρώνουμε, πετάμε το φύλλο δάφνης και τα καρότα και κρατάμε το ζωμό. Αν θέλουμε ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο ή αλλιώς το κάνουμε μετά τη βράση. Για να φτιάξουμε το χωριάτικο φύλλο βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά το νερό, το ξύδι και το λάδι, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα ζύμης μαλακιά, εύπλαστη και ομοιόμορφη. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με πλάστη και υπολογίζουμε το κάθε φύλο να προεξέχει περίπου μια παλάμη από τα τοιχώματα του ταψιού και σε αντίθεση με άλλες πίτες να είναι λίγο χοντρά. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το πρωτο φύλλο, λαδώνουμε και προσθέτουμε το δεύτερο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάδι Χρυσελιά για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε 2 και ½ φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσαμε. Όταν πάρει βράσει αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στο ταψί με τα στρωμένα φύλλα τοποθετούμε το βρασμένο κοτόπουλο γύρω από τις άκρες του ταψιού και προσθέτουμε το ρύζι με το ζωμό. Διπλώνουμε και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί σε ρολό έτσι ώστε να καλύψουν το κοτόπουλο και να μην μας καεί. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά.

Tip

Οι παραδοσιακές πίτες με φύλλο μάς θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια, το φαγητό της γιαγιάς, της οικογένειας. Η Ηπειρωτική κοτόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή με πολλές παραλλαγές και η παράδοση θέλει να τη φτιάχνουμε την πρωτοχρονιά, στις μέρες μας όμως θα την βρεις σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Μην φοβηθείτε να ανοίξετε τα φύλλα γιατί είναι χοντρά και ανοίγουν εύκολα, δεν χρειάζεται να είναι τέλεια αφού μπαίνουν κάτω από τη γέμιση.

Στην Ελλάδα ξέρουμε από πίτες και κάθε περιοχή έχει τη δίκη της συνταγή αλλά η ήπειρος είναι η πιο γνωστή για τις πίτες, τα κοτόπουλα και το λάδι. Σήμερα μαγειρεύουμε παραδοσιακή κοτόπιτα από την Πρέβεζα με χωριάτικο φύλλο ζυμωμένο με ελαιόλαδο Χρυσελιά. Μια συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι με αρώματα και γεύσεις που θα μας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις.

Σερβίρισμα

Οι παραδοσιακές πίτες με φύλλο μάς θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια, το φαγητό της γιαγιάς, της οικογένειας. Η Ηπειρωτική κοτόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή με πολλές παραλλαγές και η παράδοση θέλει να τη φτιάχνουμε την πρωτοχρονιά, στις μέρες μας όμως θα την βρεις σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Μην φοβηθείτε να ανοίξετε τα φύλλα γιατί είναι χοντρά και ανοίγουν εύκολα, δεν χρειάζεται να είναι τέλεια αφού μπαίνουν κάτω από τη γέμιση.