icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Γλυκές Αυγόφετες από Panettone με κανέλα, ρόδι και μους γιαουρτιού

Υλικά:

Για τις Αυγόφετες:

  • 500 γρ. Ιταλικό Πανετόνε ή Τσουρέκι, κομμένο φέτες σε 2,5 εκατοστά
  • 4 αυγά
  • 3/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο Χρυσελιά

Για το μους γιαούρτι:

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2/3 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζάνι ρόδια, καθαρισμένα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, προσθέτουμε το μέλι, το τζίντζερ το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε ελαφρά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι τον χρόνο σερβιρίσματος.

  2. Σπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε γάλα, κρέμα γάλακτος και κανέλα και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.

  3. Μουλιάζουμε πολύ καλά τις φέτες πανετόνε ή τσουρεκιού, γυρίζουμε μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Προσέχουμε γιατί θα είναι πολύ απαλές.

  4. Τοποθετούμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο Χρυσελιά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά.

  5. Τοποθετούμε τις μουλιασμένες φέτες και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε, και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

  6. Μεταφέρουμε τις έτοιμες φέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και επαναλάμβάνουμε με τη δεύτερη παρτίδα. Μόλις τελειώσουμε όλες τις αυγόφετες τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 2-3 λεπτά.

Tip

Το Πανετόνε είναι το Ιταλικό τσουρέκι που περιέχει αποξηραμένα φρούτα και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ιταλίας, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και άλλων χωρών χριστουγεννιάτικα τσουρέκια όπως το Γερμανικό Stollen, το Μεξικάνικο Rosca de Reyes το Νορβηγικό Julekake, το Τσέχικο Vanocka ή το δικό μας παραδοσιακό τσουρέκι. Η ζύμη του είναι αφράτη και με “χρυσαφένιο” χρώμα. Στο εξωτερικό προτιμάνε περισσότερο τις γλυκές αυγοφέτες σε αντίθεση με εμάς και ονομάζονται Frenchtoast.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε τις αυγόφετες σε πιάτα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με τη μους γιαουρτιού και τα ρόδια.

Chef's note

Τα Χριστούγεννα πάντα μου φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από οικογενειακές στιγμές γεμάτες γλυκές μυρωδιές. Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε βαριά μπαχαρικά όπως, τζιντζερ, μοσχοκάρυδο ή κακουλέ αλλά και πιο γλυκά όπως βανίλια, κανέλα ή γαρύφαλλο.

Τα φρούτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από πορτοκάλια και μανταρίνια είναι τα μήλα, τα κράνμπερι, τα ρόδια και τα αχλάδια, μην ξεχάσετε τους ξηρούς καρπούς που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Η ζάχαρη άχνη μας δίνει την εντύπωση του χιονιού και τα ρόδια το κόκκινο χρώμα των Χριστουγέννων. Αν δεν βρείτε το Ιταλικό κρέμα τυρί Mascarpone αντικαταστήστε το γιαούρτι με Mascarpone και αφαιρέστε τη σαντιγί, δεν θα γίνει μόνο πιο ελαφρύ αλλά θα απογειώσει και τη γεύση.