icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Γιουβέτσι κοτόπουλο. Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο.

Υλικά:

(για 6 άτομα)

  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 700 γρ. φιλετάκια μπουτιού κοτόπουλου (8 κομμάτια)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 μεσαίο καρότο στον τρίφτη
  • 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 150 ml. ροζέ κρασί
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ Παρμεζάνα σκληρή τριμμένη
  • 700 ml. βρασμένο νερό

Εκτέλεση

  1. Μαζεύετε όλα τα υλικά γύρω σας και τρίβετε το καρότο, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε σε ροδέλες τις πιπεριές και το πράσο και τρίβετε σε χοντρό τρίφτη την Παρμεζάνα. Ανοίγετε και το κρασί και παίρνετε και μια γουλιά να σας φτιάξει τη διάθεση και προχωράτε με κέφι!

  2. Σε πλατιά , χαμηλή κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Βάζετε με προσοχή μέσα τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα σοτάρετε απ’ τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα, διαδικασία που εντείνει την γεύση τους. Θα χρειαστείτε περί τα 4 λεπτά να ολοκληρώσετε το σοτάρισμα και μετά αφαιρείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μπολ και χαμηλώνετε την ένταση στο 1/3.

  3. Αφού καταλαγιάσει λίγο η θερμοκρασία του λαδιού, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα σας τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές, καρότο) για να σοταριστούν σε χαμηλή ένταση ώστε να βγάλουν την νοστιμιά τους και τη γλύκα τους για τα επόμενα 10 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνετε μέσα τους και τα καρυκεύματα, δηλαδή τη δάφνη, την κανέλα, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ανακατεύετε κάθε τόσο. Σ’ αυτό το σημείο περίπου, ανάψτε τον φούρνο σας στους 180ºC να προθερμανθεί και βάλτε μέσα και το “γιουβέτσι” που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να έχει απορροφήσει θερμότητα, πριν μπει στο φούρνο με το φαγητό. Γιατί μόνον αν είναι ζεστό θα ψήσει το περιεχόμενο σωστά, ανάλογα με τους χρόνους που δίνουμε.

  4. Μετά από τα 10 λεπτά που τα λαχανικά δημιούργησαν τη βάση της γεύσης του τελικού πιάτου, προσθέτετε μέσα και τα σοταρισμένα φιλετάκια κοτόπουλου κρατώντας χαμηλά την ένταση στο ½ περίπου. Στη συνέχεια, με πόνο ψυχής είν’ η αλήθεια, θα αποχωριστείτε ένα ποτήρι απ’ το ροζέ κρασί σας, που θα θυσιαστεί για καλό σκοπό βέβαια, να δώσει τ’ αρώματά του στη σάλτσα. Σε δύο λεπτά που θα εξατμιστεί το περισσότερο απ’ το υγρό του κρασιού, ήρθε η στιγμή να προσθέσετε και την σάλτσα ντομάτας. Μπορεί να είναι ή συσκευασμένος χυμός τομάτας ή έτοιμη κόκκινη σάλτσα,  ή τριφτή τομάτα. Προσοχή: Εφόσον βάλετε τη έτοιμη κόκκινη σάλτσα, επειδή είναι πηχτή προσθέστε και μισό ποτήρι νερό (100 ml.) για να εξατμιστούν σταδιακά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Άν βάλετε κανονική σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη, δεν χρειάζεται νερό, γιατί έχει μέσα υπεραρκετό. Ανακατεύετε, προσθέτετε αλατοπίπερο και περιμένετε περί τα 10 λεπτά να φύγουν όλα τα υγρά, να μαγειρευτεί το κοτόπουλο ως μέσα χωρίς να στεγνώσει και να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα.

  5. Όταν το κοτόπουλο με τη σάλτσα του είναι έτοιμο, αφαιρείτε απ’ τον φούρνο, το ζεστό πλέον σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε ως γιουβέτσι και το γεμίζετε με το φαγητό απ’ την κατσαρόλα.

  6. Ρίχνετε το κριθαράκι στο σκεύος, ρίχνετε από πάνω αναλογία 2.5 φορές βρασμένο καυτό νερό σε σχέση με την ποσότητα απ’ το κριθαράκι, ανακατεύετε προσεκτικά το περιεχόμενο και το βάζετε στον φούρνο για 17-18 λεπτά.

  7. Το κριθαράκι στα 17 λεπτά στον φούρνο είναι αλντέντε και θέλει λίγο ακόμη χρόνο, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει αρκετό ζουμί ακόμη στο γιουβέτσι, που δεν έχει απορροφηθεί. Βγάζετε τότε για μισό λεπτό το γιουβέτσι, πασπαλίζετε με την τριμμένη Παρμεζάνα και ξαναβάζετε στο φούρνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δηλαδή να λιώσει ωραία το τυρί από πάνω και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά στα επόμενα 5 λεπτά.

  8. Στα 23-25 λοιπόν λεπτά απ’ την έναρξη της διαδικασίας στον φούρνο, το γιουβέτσι είναι έτοιμο, πρέπει να βγει, ακόμη κι αν έχει υγρά γιατί αυτά θα απορροφηθούν στο δεκάλεπτο που θα χρειαστεί μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία σε επίπεδο που να μπορεί να φαγωθεί στο τραπέζι. Καλό είναι να δοκιμάσετε βέβαια και ένα σπυρί απ’ το κριθαράκι να σιγουρευτείτε ότι είναι όσο πρέπει σπυρωτό, αλλά ευχάριστο στην υφή.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε από το ταψί, γιατί το γιουβέτσι τρώγεται ζεστό, στα πιάτα στο τραπέζι, με μπόλικο φρέσκο πιπέρι. Συνοδέψτε με το ροζέ κρασί, με το οποίο το μαγειρέψατε.

 

Chef's note

Με τη μέθοδο που σας προτείνω και βέβαια με τις πρώτες ύλες που προτείνω (δείτε συγκεκριμένα επιπλέον συσκευασμένα υλικά στο cusina di caruso), το κριθαράκι θα έρθει ακριβώς εκεί που πρέπει στα δέκα λεπτά ανάπαυσης. Έτσι όταν το δοκιμάσετε, θα νιώσετε την απόλυτη ισορροπία σπυρωτού κέντρου με ελαφρά χυλωμένο εξωτερικό, ώστε να αντιλαμβάνεσαι τον κάθε κόκκο στο στόμα σου, χωρίς όμως να κολλάνε μεταξύ τους και να λασπιάζουν, όπως συχνά συμβαίνει στα «κακομαγειρεμένα» γιουβέτσια. Ο συνδυασμός τεχνικής και ποιοτικών πρώτων υλών είναι που φέρνει αυτό το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και όπου έχει νόημα, επιμένω σε κάποιες μάρκες.