icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Γιορτινό σφηνάκι με βελουτέ λαχανικών

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλινο, κοτσάνι μόνο
  • 1 φλ. καρότα, σε μικρά κομμάτια
  • 2 φλ. πατάτες, σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ.  πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 φλ. ζωμό κότας
  • 1 λεμόνι,  χυμό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 10-15 ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε το καρότο, τις πατάτες, το κουνουπίδι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το κάρυ, το μαϊντανό και αφού ανακατέψουμε ρίχνουμε και το ζωμό κότας.

  3. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα.

  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, μπόλικο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε σφηνοπότηρα.

  5. Γαρνίρουμε κάθε σφηνάκι με ελιά και ντοματίνι , τα οποία τα έχουμε καρφώσει μεταξύ τους με μία οδοντογλυφίδα, και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2036/Giortino-sfinaki-me-veloyte-lachanikon)