Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Γιορτινό σφηνάκι με βελουτέ λαχανικών
Υλικά:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλινο, κοτσάνι μόνο
- 1 φλ. καρότα, σε μικρά κομμάτια
- 2 φλ. πατάτες, σε μικρά κομμάτια
- 1 φλ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. κάρυ
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 φλ. ζωμό κότας
- 1 λεμόνι, χυμό
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 10-15 ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
-
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το καρότο, τις πατάτες, το κουνουπίδι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το κάρυ, το μαϊντανό και αφού ανακατέψουμε ρίχνουμε και το ζωμό κότας.
-
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα.
-
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, μπόλικο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε σφηνοπότηρα.
-
Γαρνίρουμε κάθε σφηνάκι με ελιά και ντοματίνι , τα οποία τα έχουμε καρφώσει μεταξύ τους με μία οδοντογλυφίδα, και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2036/Giortino-sfinaki-me-veloyte-lachanikon)