icon1

Συνταγές

Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, σταφίδες και κιμά

Υλικά:

6-8

  • 1 γαλοπούλα, περίπου 4-5 κιλά
  • 700 γρ. κιμά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ρύζι
  • 200 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί ή κονιάκ
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 1/2 κιλό κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 50 γρ. κουκουνάρι, σοταρισμένο ελαφρώς
  • 2 μήλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 50 γρ. καρύδια
  • Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Γέμιση

    Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ξεκινάμε να σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον κιμά σε δυνατή φωτιά, για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μήλα και τα μπαχαρικά μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μελώσουν όλα μαζί. Όταν δούμε πως η γέμιση είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε να γεμίζουμε τη γαλοπούλα.

  2. Γαλοπούλα

    Η γαλοπούλα μας πρέπει να είναι χωρίς το λαιμό της και τις άκρες από τις φτερούγες της.

  3. Η προετοιμασία της γαλοπούλας βασίζεται στην αφαίρεση του λίπους από την κοιλιά της και ειδικότερα στο άνοιγμά της.

  4. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε με το χέρι σας. Ξεκινάμε να αλείφουμε εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από βούτυρο, τα μπαχαρικά μας και το ξύσμα πορτοκαλιού για να πάρει μια πρώτη γεύση και να ψηθεί η γαλοπούλα μας χωρίς να στεγνώσει.

  5. Στη συνέχεια, γεμίζουμε την κοιλιά με τη γέμιση που ετοιμάσαμε με ένα κουτάλι για να ψηθεί μαζί με την γαλοπούλα.

  6. Δένουμε τη γαλοπούλα σωστά, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να μην χάσει τους χυμούς της.

  7. Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε ένα ταψί και ξεκινάμε να την ψήνουμε για 45’ περίπου μέχρι να πάρει χρώμα, στους 220 ºC με 210 ºC ανάλογα το φούρνο.

  8. Μετά από 45’, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150 ºC και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.

  9. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες περίπου. Λίγο πριν τη βγάλουμε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει η πέτσα χρώμα και να νοστιμίσει.

  10. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για λίγο έξω από το φούρνο και σερβίρουμε!

  11. Μια καλή πρόταση για να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα μας είναι το ρύζι. Είναι εύκολο και ταυτόχρονα για όλα τα γούστα.