Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Γαύρος ψητός με λαχανικά στο φούρνο
Υλικά:
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ροζ πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Μία πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό γαύρος, πλυμένος και φιλεταρισμένος
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 2 πατάτες μικρές, καθαρισμένες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μικρά καρέ
- 3 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
- 10 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, κατά βούληση
- 1 λεμόνι, χυμό
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
- 3 ντομάτες ώριμες, περασμένες στον τρίφτη
Εκτέλεση
-
Στρώνουμε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
-
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα, τις κίτρινες πιπεριές, τις βρασμένες πατάτες, το σέλερι και τα μανιτάρια.
-
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού
-
Περιχύνουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
-
Τοποθετούμε τα λαχανικά στο ένα από τα δύο ταψιά και τα ψήνουμε στο προεθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
-
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το γαύρο.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
-
Βουτάμε ένα-ένα τα φιλέτα γαύρου και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο δεύτερο ταψί.
-
Ρίχνουμε διάσπαρτα και το σκόρδο.
-
Βάζουμε και το ταψί με τα ψάρια στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά μαζί με τα λαχανικά.
-
Βγάζουμε τα 2 ταψιά από το φούρνο και τοποθετούμε σε πιατέλα το γαύρο μαζί με τα λαχανικά.
-
Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο, ρίχνουμε αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2193/Gavros-psitos-me-lachanika-sto-foyrno)