Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Φασολάκια με ζαμπόν και μανιτάρια
Υλικά:
3-4
- 280 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα
- 1/3 φλ. ζωμό κότας
- 3 κ.σ. μπράντι
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι, κατά βούληση
- 170γρ. (2 φλ.) μανιτάρια, τεμαχισμένα
- 60γρ. (2/3 φλ.) ζαμπόν χοντροκομμένο
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, δεμένα με μαγειρικό σπάγκο
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, βαριά
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζωμό με το μπράντι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
-
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι 26 εκ., σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
-
Όταν το βούτυρο αρχίσει να ροδίζει, προσθέτουμε τα φασολάκια και ¼ κ.γ. αλάτι.
-
Ανακινούμε καλά το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και μετά τοποθετούμε τα φασολάκια σε μια στρώση.
-
Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι το κάτω μέρος από τα φασολάκια να αρχίσει να ροδίζει.
-
Γυρίζουμε τα φασολάκια από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
-
Μεταφέρουμε τα φασολάκια σε ένα πιάτο.
-
Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μία πρέζα αλάτι.
-
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να ροδίσει η μια πλευρά από τα μανιτάρια.
-
Προσθέτουμε το ζαμπόν και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το ζαμπόν και τα μανιτάρια να ροδίσουν.
-
Επιστρέφουμε τα φασολάκια στο τηγάνι, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακινούμε καλά το τηγάνι και ρίχνουμε το ζωμό κότας με το μπράντι.
-
Σκεπάζουμε αμέσως το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν.
-
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι η κρέμα να πήξει
-
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και σερβίρουμε.