icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Δροσερή σαλάτα φρέσκων μυρωδικών και πιπεριές γεμιστές με κατίκι Δομοκού, καρύδια και ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

Για τις πιπεριές:

  • 8 πιπεριές της αρέσκειας μας, όσο πιο μικρές
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γ μπούκοβο
  • 2 κ.σ. καρύδια, τριμμένα
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Για τη σαλάτα:

  • 2 φλ. φρέσκα μυρωδικά ανάμεικτα όπως δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό, σχοινόπρασσο, μυρώνι, μάραθο, κόλιανδρο, κάρδαμο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 ματσάκια ρόκα
  • ½ φλ. ελιές καλαμών, κομμένες σε ροδέλες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Κόβουμε τις πιπεριές που έχουμε διαλέξει κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Χρυσελιά. Τις στρώνουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη μαυρίσει η φλούδα τους. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το κατίκι Δομοκού, το μπούκοβο, τα τριμμένα καρύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα κουτάλι ή με κορνέ και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σαλάτα. Σε ένα σέικερ ή σε βαζάκι με καπάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το μέλι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, με τη ρόκα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ελιές και τη σάλτσα με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα 2-3 γεμιστές πιπεριές μαζί με σαλάτα ή εναλλακτικά σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε από πάνω τις γεμιστές πιπεριές.

Tip

Το μυστικό της συνταγής είναι ότι δεν βάζουμε μυρωδικά ή μπαχαρικά στη κρεμά τυριού γιατί όλα τα αρώματα θα μας τα δώσει η σαλάτα. Τα φρέσκα μυρωδικά βότανα έκτος από την υψηλή θρεπτική τους αξία δίνουν στο φαγητό άρωμα και γεύση, είναι ένα φυσικό ανοιξιάτικο φάρμακο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι πιπεριές αγαπάτε καυτερές, γλυκές, χρωματιστές, Φλωρίνης, φλάσκες, μακριές, συνιστούμε μόνο να είναι μικρές στο μέγεθος για καλύτερη παρουσίαση.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, oι μέρες μεγαλώνουν, ο αέρας γίνεται πιο φρέσκος και η διάθεση μας αρχίζει να αλλάζει. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί την ώρα για ανανέωση και αναζητάμε συνταγές πιο ελαφριές, δροσερές και φρέσκες. Αν ψάχνετε για ένα απλό και δροσερό ορεκτικό ή σαλάτα δοκιμάστε αυτές τις πιπεριές γεμιστές με κατίκι Δομοκού και δροσερή σαλάτα από φρέσκα μυρωδικά, ελιές και φυσικά ελαιόλαδο Χρυσελιά.